Schopnost produkce bakteriocinů u bakterií izolovaných z potravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Schopnost produkce bakteriocinů u bakterií izolovaných z potravin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Purevdorj, Khatantuul
dc.contributor.author Novotný, Radek
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:25:12Z
dc.date.available 2023-12-20T13:25:12Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/53906
dc.description.abstract Bakteriociny jsou definovány jako peptidy nebo proteiny, které bývají syntetizovány v ribozomech různých kmenů bakterií, a které mohou vykazovat schopnost inhibice růstu jiných mikroorganismů. V teoretické části této bakalářské práce je popsána charakterizace a dělení bakteriocinů produkovaných grampozitivními bakteriemi, jejich mechanismus vzniku a účinku, využití bakteriocinů a metody stanovení produkce bakteriocinů. V praktické části této práce je popsána izolace grampozitivních bakterií z vybraných potravin, provedení jejich předběžné typizace a identifikace, a ověření schopnosti produkce antimikrobních látek - bakteriocinů.
dc.format 79
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject bakteriociny cs
dc.subject antimikrobiální látky cs
dc.subject bakterie mléčného kvašení cs
dc.subject MALDI - TOF cs
dc.subject bacteriocins en
dc.subject antimicrobial substances en
dc.subject lactid acid bacteria en
dc.subject MALDI - TOF en
dc.title Schopnost produkce bakteriocinů u bakterií izolovaných z potravin
dc.title.alternative Bacteriocin-producing capacity of the bacteria isolated from foods
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2023-06-09
dc.description.abstract-translated Bacteriocins are defined as peptides or proteins that tend to be synthesized in the ribosomes of various strains of bacteria, which may show the ability to inhibit the growth of other microorganisms. The theoretical part of this bachelor's thesis describes the characterization and the division of bacteriocins produced by gram-positive bacteria, their mechanism of formation and action, the use of bacteriocins and methods for determining the production of bacteriocins. The practical part of this thesis describes the isolation of gram-positive bacteria from selected food, their preliminary typing and identification, and the ability to produce antimicrobial substances - bacteriocins.
dc.description.department Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
dc.thesis.degree-discipline Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie cs
dc.thesis.degree-discipline Food Biotechnology and Applied Microbiology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 64607
dc.date.submitted 2023-05-19


Files in this item

Files Size Format View Description
novotný_2023_dp.pdf 4.188Mb PDF View/Open None
novotný_2023_op.pdf 841.8Kb PDF View/Open None
novotný_2023_vp.pdf 272.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account