Schopnost produkce bakteriocinů u bakterií izolovaných z potravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Schopnost produkce bakteriocinů u bakterií izolovaných z potravin

Show full item record

No preview available
Title: Schopnost produkce bakteriocinů u bakterií izolovaných z potravin
Author: Novotný, Radek
Advisor: Purevdorj, Khatantuul
Abstract: Bakteriociny jsou definovány jako peptidy nebo proteiny, které bývají syntetizovány v ribozomech různých kmenů bakterií, a které mohou vykazovat schopnost inhibice růstu jiných mikroorganismů. V teoretické části této bakalářské práce je popsána charakterizace a dělení bakteriocinů produkovaných grampozitivními bakteriemi, jejich mechanismus vzniku a účinku, využití bakteriocinů a metody stanovení produkce bakteriocinů. V praktické části této práce je popsána izolace grampozitivních bakterií z vybraných potravin, provedení jejich předběžné typizace a identifikace, a ověření schopnosti produkce antimikrobních látek - bakteriocinů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/53906
Date: 2022-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
Discipline: Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
novotný_2023_dp.pdf 4.188Mb PDF View/Open None
novotný_2023_op.pdf 841.8Kb PDF View/Open None
novotný_2023_vp.pdf 272.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account