Mikrobiologická analýza lyofilizovaných potravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Mikrobiologická analýza lyofilizovaných potravin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Labudová, Sandra
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:25:12Z
dc.date.available 2023-12-20T13:25:12Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/53904
dc.description.abstract Cílem této bakalářské práce bylo stanovení počtu vybraných indikátorových mikroorganismů ve vzorcích lyofilizovaných potravin, konkrétně v ovoci. Práce obsahuje teoretickou část, která je zaměřena na popis a charakteristiku technologického procesu lyofilizace a využití lyofilizovaných potravin. Dále je zaměřena na mikroorganismy, které se v lyofilizovaných potravinách mohou vyskytovat a metody detekce těchto mikroorganismů. Experimentální část se zabývá mikrobiologickou analýzou lyofilizovaného a sušeného ovoce. Ze získaných výsledků bylo zjištěno, že u sušeného ovoce byla menší mikrobiologická kontaminace než u lyofilizovaného ovoce. Nejvyšší počet plísní a kvasinek byl stanoven u lyofilizovaných malin. Nejvyšší počet růstově náročných bakterií byl stanoven u lyofilizovaných višní, kiwi a jablečných plátků a sporulující bakterie byly detekovány u lyofilizovaných banánových plátků.
dc.format 67 s. (79 585 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Lyofilizované potraviny cs
dc.subject mikroorganismy cs
dc.subject mikrobiologická analýza cs
dc.subject lyofilizace cs
dc.subject Freeze-dried food en
dc.subject microorganism en
dc.subject microbiological analysis en
dc.subject lyophilization en
dc.title Mikrobiologická analýza lyofilizovaných potravin
dc.title.alternative Microbiology Analysis of Lyophilized Foods
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Pleva, Pavel
dc.date.accepted 2023-06-09
dc.description.abstract-translated The aim of this bachelor's thesis was the microbiological determination of the number of microorganisms in selected samples of freeze-dried food, specifically in fruit. The work contains a theoretical part, which is focused on the description and characteristics of the technological process of lyophilization and the use of lyophilized foods. It is also focused on microorganisms that can occur in freeze-dried foods and methods of detecting these microorganisms. The experimental part deals with the microbiological analysis of freeze-dried and dried fruit and the preparation of cultivation soils. From the obtained results, it was found that the dried fruit had less microbiological contamination than the freeze-dried fruit. The highest number of molds and yeasts was determined in lyophilized raspberries. The highest number of fastidious bacteria was determined in freeze-dried cherries, kiwi and apple slices, and sporulating spores were detected in freeze-dried banana slices.
dc.description.department Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
dc.thesis.degree-discipline Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie cs
dc.thesis.degree-discipline Food Biotechnology and Applied Microbiology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 64603
dc.date.submitted 2023-05-18


Files in this item

Files Size Format View Description
labudová_2023_dp.pdf 3.691Mb PDF View/Open None
labudová_2023_op.pdf 1006.Kb PDF View/Open None
labudová_2023_vp.pdf 835.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account