Monitorování čerstvosti drůbežího masa pomocí experimentálního zařízení

DSpace Repository

Language: English čeština 

Monitorování čerstvosti drůbežího masa pomocí experimentálního zařízení

Show full item record

No preview available
Title: Monitorování čerstvosti drůbežího masa pomocí experimentálního zařízení
Author: Starostková, Monika
Advisor: Adámková, Anna
Abstract: Diplomová práce se zabývá problematikou čerstvosti drůbežího masa a změnami při jeho uchovávání. Teoretická část práce popisuje drůbeží maso co se týká jeho složení, skladování, zrání, údržnosti, mikrobiologie a legislativy. Byly zhodnoceny vhodné obaly a jejich využití pro uchování drůbežího masa, byly popsány metody pro měření amoniaku. Praktická část práce se zabývá měřením plynů uvolňujících se při skladování masa. Za pomoci experimentálního zařízení při uchování masa v chladícím zařízení, byly sledovány konkrétní plyny především amoniak (NH3). Spektrofotometrická metoda byla prováděna za přídavku Nesslerova činidla. Výsledky stanovení v mase je možné využít pro zařazení masa do kategorie dle čerstvosti (čerstvé, počínající rozklad a zkažené). Výsledky práce hledají limity použitelnosti přehledného indikátoru pro zjištění čerstvosti masa pro spotřebitele, kteří vyžadují kvalitní maso na prodejních pultech řetězců potravin.
URI: http://hdl.handle.net/10563/52000
Date: 2021-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
starostková_2022_dp.pdf 3.212Mb PDF View/Open None
starostková_2022_op.pdf 533.0Kb PDF View/Open None
starostková_2022_vp.docx 81.94Kb Unknown View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account