Využití diabetické diety v uzavřeném systému stravování Vězeňské služby České republiky

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití diabetické diety v uzavřeném systému stravování Vězeňské služby České republiky

Show simple item record

dc.contributor.advisor Velichová, Helena
dc.contributor.author Tesař, Václav
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:04Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:04Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/50558
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá rozdílným složením diabetické diety D9/250 ve věznici a zkoumá možnost stravování, které se zaměřuje na hlavní energetický zdroj v tucích u osob trpících onemocněním diabetes mellitus. Byly vyhodnoceny nutriční faktory v dietě D9/250 ve věznici a zjistilo se, že dochází k permanentnímu překračování energie o 32 %, bílkovin o 44 %, tuků o 16 % s velkým obsahem nasycených mastných kyselinách a s nízkým zastoupením polynenasycených mastných kyselin. Stanovená mez cholesterolu je překračována o 32,7 %. Pacienti s onemocněním diabetes mellitus se 5 měsíců stravovali režimem low carbohydrates high fats (LCHF), kde hlavní energetický zdroj představoval tuk. Zjistilo se, že stravující režim LCHF měl pozitivní vliv na jejich lipidový profil (TAG, HDL, LDL, celkový cholesterol), glykovaný hemoglobin, glykémii i BMI.
dc.format 92s.(128 045 znaků) příloh27 s
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject diabetes mellitus cs
dc.subject nízkosacharidová strava cs
dc.subject diabetická dieta cs
dc.subject lipidový profil cs
dc.subject glykémie cs
dc.subject glykovaný hemoglobin cs
dc.subject diabetes mellitus en
dc.subject low carbohydrate diet en
dc.subject diabetic diet en
dc.subject lipid profile en
dc.subject glycaemia en
dc.subject glycated hemoglobin en
dc.title Využití diabetické diety v uzavřeném systému stravování Vězeňské služby České republiky
dc.title.alternative Diabetic Diet Usage in a Closed Catering System of the Czech Prison Service
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Škrovánková, Soňa
dc.date.accepted 2022-06-02
dc.description.abstract-translated The diploma thesis deals with the different composition of the diabetic diet D9/250 in prison and examines the possibility of eating habits, which focuses on the main energy source in fats in people suffering from diabetes mellitus. Nutritional factors in diet D9/250 were evaluated in prison and it was found that there was a permanent excess of energy by 32 %, protein by 44 %, fat by 16 % with a high content of saturated fatty acids and low proportion of polyunsaturated fatty acids. The determined cholesterol limit has exceeded by 32.7 %. Patients with diabetes mellitus spent 5 months on a low carbohydrates high fats (LCHF) regimen, where fats were the main energy source. The LCHF diet was found to have a positive effect on their lipid profile (TAG, HDL, LDL, total cholesterol), glycated hemoglobin, glycemia and BMI.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 61944
dc.date.submitted 2022-05-10


Files in this item

Files Size Format View Description
tesař_2022_dp.pdf 5.041Mb PDF View/Open None
tesař_2022_op.pdf 269.4Kb PDF View/Open None
tesař_2022_vp.pdf 535.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account