Využití diabetické diety v uzavřeném systému stravování Vězeňské služby České republiky

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Využití diabetické diety v uzavřeném systému stravování Vězeňské služby České republiky

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Využití diabetické diety v uzavřeném systému stravování Vězeňské služby České republiky
Autor: Tesař, Václav
Vedoucí: Velichová, Helena
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá rozdílným složením diabetické diety D9/250 ve věznici a zkoumá možnost stravování, které se zaměřuje na hlavní energetický zdroj v tucích u osob trpících onemocněním diabetes mellitus. Byly vyhodnoceny nutriční faktory v dietě D9/250 ve věznici a zjistilo se, že dochází k permanentnímu překračování energie o 32 %, bílkovin o 44 %, tuků o 16 % s velkým obsahem nasycených mastných kyselinách a s nízkým zastoupením polynenasycených mastných kyselin. Stanovená mez cholesterolu je překračována o 32,7 %. Pacienti s onemocněním diabetes mellitus se 5 měsíců stravovali režimem low carbohydrates high fats (LCHF), kde hlavní energetický zdroj představoval tuk. Zjistilo se, že stravující režim LCHF měl pozitivní vliv na jejich lipidový profil (TAG, HDL, LDL, celkový cholesterol), glykovaný hemoglobin, glykémii i BMI.
URI: http://hdl.handle.net/10563/50558
Datum: 2021-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
tesař_2022_dp.pdf 5.041Mb PDF Zobrazit/otevřít None
tesař_2022_op.pdf 269.4Kb PDF Zobrazit/otevřít None
tesař_2022_vp.pdf 535.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet