Hodnocení vybraných vlastností bezlepkových mouk s přídavkem jedlého hmyzu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Hodnocení vybraných vlastností bezlepkových mouk s přídavkem jedlého hmyzu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Adámková, Anna
dc.contributor.author Ševčíková, Veronika
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.available 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47338
dc.description.abstract Celiakie je jednou z nejčastějších střevních malabsorpčních onemocnění u člověka a jediná léčebná metoda je striktní dodržování bezlepkové diety. Proto se tato práce zaměřuje na fortifikaci kynutých bezlepkových těst jedlým hmyzem (Tenebrio molitor). Experimenty byly provedeny pomocí experimentální metody elektronického nosu a soustavy termodynamických systémů. Z výsledků práce vyplívá, že přídavek hmyzí moučky ovlivňuje technologické vlastnosti těsta. Byl zaznamenán rozdíl mezi bezlepkovou moukou a bezlepkovou moukou s přídavkem hmyzu. Fermentační vlastnosti těsta fortifikovaného moučkou z larev potemníka moučného je možné zaznamenat systémem s termodynamickými senzory a elektronickým nosem. U elektronického nosu se však nepodařilo zaznamenat rozdíl mezi bezlepkovou moukou bez a s přídavkem jedlého hmyzu. Drobné změny se stejnou tendencí však zaznamenány byly. Přínosem práce bylo získání nových poznatků o fortifikaci bezlepkového těsta moučkou z larev potemníka moučného, které by umožnily zlepšení technologických vlastností těsta jako je zvýšení objemu těsta, získání vyšší pružnosti, lepší zpracovatelnosti a zlepšení organoleptických vlastní.
dc.format 73
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject celiakie cs
dc.subject bezlepková dieta cs
dc.subject fortifikace jedlým hmyzem cs
dc.subject Potemník moučný cs
dc.subject kynutí cs
dc.subject celiac disease en
dc.subject gluten-free diet en
dc.subject fortification with edible insects en
dc.subject Darkling flour en
dc.subject leavening en
dc.title Hodnocení vybraných vlastností bezlepkových mouk s přídavkem jedlého hmyzu
dc.title.alternative Evaluation of selected properties of gluten-free flours with the addition of edible insects
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mlček, Jiří
dc.date.accepted 2021-06-01
dc.description.abstract-translated Celiac disease is one of the most often human intestinal malabsorption disorders. In this case, the only treatment is very strict gluten free diet. This is the main reason, why this thesis focuses on fortification of gluten free sourdoughs by edible insects (Tenebrio molitor). The experiments were performed using the experimental method of electronic nose and thermodynamic systems. The results of the experiments showed that addition of insect flour affects the technological qualities of the dough. The difference between gluten free flour with and without addition of edible insects was noted. The fermentation qualities of the dough enriched by flour from mealworm larvae can be monitored by the thermodynamic sensors and the electronic nose. However, the difference between gluten free flour with and without addition of edible insects wasn't detected with electronic nose. Nevertheless, minor changes with the same tendency were noted. This thesis makes a contribution to knowledge about fortification of gluten free dough with flour from mealworm beetle (Tenebrio molitor). This knowledge and results would allow improving the technological qualities of the dough such as increasing the dough's volume, gaining greater flexibility, better workability and improving the organoleptic qualities of the dough.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 59682
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2021-05-16


Files in this item

Files Size Format View Description
ševčíková_2021_dp.pdf 3.316Mb PDF View/Open None
ševčíková_2021_op.pdf 789.8Kb PDF View/Open None
ševčíková_2021_vp.pdf 717.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account