Hodnocení vybraných vlastností bezlepkových mouk s přídavkem jedlého hmyzu

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Hodnocení vybraných vlastností bezlepkových mouk s přídavkem jedlého hmyzu

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Hodnocení vybraných vlastností bezlepkových mouk s přídavkem jedlého hmyzu
Autor: Ševčíková, Veronika
Vedoucí: Adámková, Anna
Abstrakt: Celiakie je jednou z nejčastějších střevních malabsorpčních onemocnění u člověka a jediná léčebná metoda je striktní dodržování bezlepkové diety. Proto se tato práce zaměřuje na fortifikaci kynutých bezlepkových těst jedlým hmyzem (Tenebrio molitor). Experimenty byly provedeny pomocí experimentální metody elektronického nosu a soustavy termodynamických systémů. Z výsledků práce vyplívá, že přídavek hmyzí moučky ovlivňuje technologické vlastnosti těsta. Byl zaznamenán rozdíl mezi bezlepkovou moukou a bezlepkovou moukou s přídavkem hmyzu. Fermentační vlastnosti těsta fortifikovaného moučkou z larev potemníka moučného je možné zaznamenat systémem s termodynamickými senzory a elektronickým nosem. U elektronického nosu se však nepodařilo zaznamenat rozdíl mezi bezlepkovou moukou bez a s přídavkem jedlého hmyzu. Drobné změny se stejnou tendencí však zaznamenány byly. Přínosem práce bylo získání nových poznatků o fortifikaci bezlepkového těsta moučkou z larev potemníka moučného, které by umožnily zlepšení technologických vlastností těsta jako je zvýšení objemu těsta, získání vyšší pružnosti, lepší zpracovatelnosti a zlepšení organoleptických vlastní.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47338
Datum: 2020-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 59682


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
ševčíková_2021_dp.pdf 3.316Mb PDF Zobrazit/otevřít None
ševčíková_2021_op.pdf 789.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None
ševčíková_2021_vp.pdf 717.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet