Escherichia coli v potravinách rostlinného původu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Escherichia coli v potravinách rostlinného původu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Janalíková, Magda
dc.contributor.author Knoflíčková, Naděžda
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:01:25Z
dc.date.available 2018-07-04T15:01:25Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42748
dc.description.abstract Tato bakalářská práce pojednává o bakterii Escherichia coli, která byla izolována z potravin rostlinného původu. U 16 kmenů izolovaných ze zeleniny zakoupených v obchodní síti byla zkoumána jejich antibiotická rezistence pomocí diskové difúzní metody, produkce bakteriocinů pomocí vpichového testu a byla zjišťována přítomnost faktorů virulence metodou PCR. Bylo zjištěno, že žádný izolovaný kmen není producentem bakteriocinů a nemá sledované faktory virulence. Antibiotická rezistence byla prokázána u 15 ze 16 testovaných kmenů. Tyto kmeny byly citlivé k baktericidním antibiotikům převážně patřící do skupiny betalaktamových antibiotik.
dc.format 50 s. (45 946 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Escherichia coli cs
dc.subject zelenina cs
dc.subject faktory virulence cs
dc.subject bakteriociny cs
dc.subject antibiotická rezistence cs
dc.subject Escherichia coli en
dc.subject vegetables en
dc.subject virulence factors en
dc.subject bacteriocins en
dc.subject antibiotic resistance en
dc.title Escherichia coli v potravinách rostlinného původu
dc.title.alternative Escherichia coli in Plant Foodstuffs
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Pleva, Pavel
dc.date.accepted 2018-06-07
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis deals with the bacterium Escherichia coli, which was isolated from food of plant origin. In 16 strains isolated from vegetables, which were obtained in the supermarkets, their antibiotic resistence was investigated using a disk diffusion method, bacteriocin production by means of virulent factors by PCR was investigated. It has been found that no isolated strains is a bacteriocin product and has no virulence. Antibiotic resistence was demonstrated in 15 of the 16 strains tested. These strains were susceptible to bactericidal antibiotics, which predominantly belong to the group of betalactam antibiotics.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46284
utb.result.grade E
dc.date.submitted 2018-05-11


Files in this item

Files Size Format View Description
knoflíčková_2018_dp.pdf 3.944Mb PDF View/Open None
knoflíčková_2018_op.pdf 163.7Kb PDF View/Open None
knoflíčková_2018_vp.pdf 188.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account