Vliv doby zrání na změnu jakosti vybraných sýrů s mazem na povrchu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv doby zrání na změnu jakosti vybraných sýrů s mazem na povrchu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňka, František
dc.contributor.author Klimešová, Karolina
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:59Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:59Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42101
dc.description.abstract Tato diplomová práce je zaměřena na sledování vlivu doby zrání ovlivňující změnu vybraných jakostních parametrů u sýrů s mazem na povrchu. V teoretické části je stručně popsána charakteristika sýrů s mazem na povrchu, jejich výroba, zrání a mikrobiologie mazové kultury. Praktická část je zaměřena na sledování a porovnávání vybraných jakostních parametrů šesti různých sýrů s mazem na povrchu, které byly skladovány po dobu jednoho měsíce při dvou různých teplotách. Byl sledován obsah sušiny, hodnota pH, množství tuku, amoniaku, thiobarbiturového čísla, texturní vlastnosti, stanovení volných aminokyselin a biogenních aminů. Bylo prokázáno, že délka skladování a teplota skladování ovlivňují vy-brané jakostní parametry. S delší dobou skladování byly změny jakostních parametrů výraznější. Vyšší skladovací teplota obvykle urychlila procesy probíhající ve vzorcích, zejména rychlejší změnu hodnoty pH, obsah amoniaku, texturní vlastnosti a obsah biogenních aminů.
dc.format 85
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject sýr s mazem na povrchu cs
dc.subject doba skladování cs
dc.subject teplota skladování cs
dc.subject zrání cs
dc.subject smear-ripened cheese en
dc.subject storage lenght en
dc.subject storage temperature en
dc.subject ripening en
dc.title Vliv doby zrání na změnu jakosti vybraných sýrů s mazem na povrchu
dc.title.alternative Effect of Ripening Time on the Quality Change of Selected Surface-Ripened Cheese
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pachlová, Vendula
dc.date.accepted 2018-06-01
dc.description.abstract-translated The thesis is focused on monitoring effect of ripening time on the quality change of selec-ted smear-ripened cheese. Characteristic of smear-ripened cheese, their production, ripening and microbiology were briefly described in theoretical part. The practical part of this thesis is focused on monitoring and comparing selected quality parameters of six different surface-ripened cheese during a one month ripening in two different temperatures. Dry matter, pH value, fat content, ammonia, thiobarbituric number, textural properties, free amino acids and biogenic amines were also observed. The results show that selected quality parameters were influenced by storage time and temperature. Longer storage time resulted to a bigger changes. Higher storage temperatures resulted to speed up the processes in cheese samples, especially faster change of pH value, ammonia content, textural properties and concentration of biogenic amines in majority of cases.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49825
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2018-05-17


Files in this item

Files Size Format View Description
klimešová_2018_dp.pdf 3.538Mb PDF View/Open None
klimešová_2018_op.pdf 682.4Kb PDF View/Open None
klimešová_2018_vp.pdf 489.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account