Vliv aplikace xantanové a tragantové gumy na vybrané vlastnosti modelového jemně mělněného masného výrobku

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv aplikace xantanové a tragantové gumy na vybrané vlastnosti modelového jemně mělněného masného výrobku

Show simple item record

dc.contributor.advisor Zacharová, Michaela
dc.contributor.author Pospíšilová, Lucie
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:12:13Z
dc.date.available 2017-07-03T09:12:13Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/39441
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá aplikací hydrokoloidů, konkrétně aplikací xantanové gumy a tragantové gumy do jemně mělněných drůbežích masných výrobků. V tomto experimentu se jednalo o zjištění technologických vlastností masných výrobků při přídavku 0,2 %, 0,4 %, 0,6, %, 0,8 %, 1,0 %, 1,2 %, 1,4 %, 1,6 %, 1,8 % 2,0 % xantanové gumy a 0,2 %, 0,4 %, 0,6, %, 0,8 %, 1,0 %, 1,2 %, 1,4 %, 1,6 %, 1,8 % tragantové gumy. Diplomová práce sleduje vliv těchto hydrokoloidů na texturní parametry (tvrdost, pružnost, kohezivnost, tuhost a žvýkatelnost), ztráty vařením a senzorické vlastnosti. V případě senzorického hodnocení tragantová i xantanová guma pozitivně ovlivnily šťavnatost a žvýkatelnost. Vyhodnocením naměřených dat bylo zjištěno, že tyto hydrokoloidy mají také vliv na snížení ztrát vody po tepelném opracování masných výrobků. Z hlediska textury ovlivňují zejména tvrdost, kohezivnost a žvýkatelnost.
dc.format 57 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject drůbeží maso cs
dc.subject masný výrobek cs
dc.subject xanthanová guma cs
dc.subject tragantová guma cs
dc.subject texturní vlastnosti cs
dc.subject ztráty vařením cs
dc.subject poultry meat en
dc.subject meat product en
dc.subject xanthan gum en
dc.subject tragacanth gum en
dc.subject textural properties en
dc.subject cooking loss en
dc.title Vliv aplikace xantanové a tragantové gumy na vybrané vlastnosti modelového jemně mělněného masného výrobku
dc.title.alternative Effect of Application of Xanthan Gum and Tragacanth Gum on Selected Properties of Model Mincing Meat Product
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Gál, Robert
dc.date.accepted 2017-06-01
dc.description.abstract-translated This Master´s thesis deals with the application of hydrocolloids, especially xanthan gum and tragacanth gum to poultry finaly minced meat products. In this experiment there were found out the technological properties of meat products in addition of 0,2 %, 0,4 %, 0,6 %, 0,8 %, 1,0 %, 1,2 %, 1,4 %, 1,6 %, 1,8 %, 2,0 % xanthan gum and 0,2 %, 0,4 %, 0,6 %, 0,8 %, 1,0 %, 1,2 %, 1,4 %, 1,6 %, 1,8 % tragacanth gum. There were monitored the effects of these hydrocolloids on textural parametrs (hardness, springiness, cohesiveness, resilience and chewiness), cooking loss and sensory properties. In case of sensory evaluation, tragacanth and xanthan gum positively influenced juiciness and chewiness. Evaluation of the measured data for these products, it was found that these hydrocolloids have a positive effect on cooking loss. In case of textural parametrs they influenced hardness, cohesivness and chewiness.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 42200
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2017-04-27


Files in this item

Files Size Format View Description
pospíšilová_2017_dp.pdf 1.777Mb PDF View/Open None
pospíšilová_2017_op.pdf 521.7Kb PDF View/Open None
pospíšilová_2017_vp.pdf 513.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account