Vliv aplikace xantanové a tragantové gumy na vybrané vlastnosti modelového jemně mělněného masného výrobku

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv aplikace xantanové a tragantové gumy na vybrané vlastnosti modelového jemně mělněného masného výrobku

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv aplikace xantanové a tragantové gumy na vybrané vlastnosti modelového jemně mělněného masného výrobku
Autor: Pospíšilová, Lucie
Vedoucí: Zacharová, Michaela
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá aplikací hydrokoloidů, konkrétně aplikací xantanové gumy a tragantové gumy do jemně mělněných drůbežích masných výrobků. V tomto experimentu se jednalo o zjištění technologických vlastností masných výrobků při přídavku 0,2 %, 0,4 %, 0,6, %, 0,8 %, 1,0 %, 1,2 %, 1,4 %, 1,6 %, 1,8 % 2,0 % xantanové gumy a 0,2 %, 0,4 %, 0,6, %, 0,8 %, 1,0 %, 1,2 %, 1,4 %, 1,6 %, 1,8 % tragantové gumy. Diplomová práce sleduje vliv těchto hydrokoloidů na texturní parametry (tvrdost, pružnost, kohezivnost, tuhost a žvýkatelnost), ztráty vařením a senzorické vlastnosti. V případě senzorického hodnocení tragantová i xantanová guma pozitivně ovlivnily šťavnatost a žvýkatelnost. Vyhodnocením naměřených dat bylo zjištěno, že tyto hydrokoloidy mají také vliv na snížení ztrát vody po tepelném opracování masných výrobků. Z hlediska textury ovlivňují zejména tvrdost, kohezivnost a žvýkatelnost.
URI: http://hdl.handle.net/10563/39441
Datum: 2017-02-03
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 42200


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
pospíšilová_2017_dp.pdf 1.777Mb PDF Zobrazit/otevřít None
pospíšilová_2017_op.pdf 521.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None
pospíšilová_2017_vp.pdf 513.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet