Zpracování kuřecích běháků na bílkovinné produkty

DSpace Repository

Language: English čeština 

Zpracování kuřecích běháků na bílkovinné produkty

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Polášková, Kristýna
dc.date.accessioned 2016-11-28T12:37:56Z
dc.date.available 2016-11-28T12:37:56Z
dc.date.issued 2016-01-15
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/38980
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo posoudit možnosti přípravy bílkovinných produktů (želatin/hydrolyzátů) z kuřecích běháků, jako vedlejšího produktu drůbežáren. Teoretická část je rozdělena na tři části. První část je zaměřena na bílkovinné a nebílkovinné odpady potravinářského průmyslu a jejich využití, další dvě se zabývají výrobou a použitím želatin a hydrolyzátů. Experimentální část popisuje zpracování odtučněné výchozí suroviny ve 2 stupních (enzymové opracování a extrakce vodou). Sledoval se vliv přídavku enzymu, teploty a doby zpracování; efektivita procesu se sledovala stupněm konverze výchozího materiálu na bílkovinné produkty. Připravené produkty byly charakterizovány pevností gelu a obsahem popelovin. Výsledky byly vyhodnoceny ve statistickém programu Minitab 17 a navrženy optimální podmínky zpracování.
dc.format 68 s. (13977 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kuřecí běháky cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject enzymové zpracování cs
dc.subject hydrolyzát cs
dc.subject želatina cs
dc.subject klih cs
dc.subject pevnost gelu cs
dc.subject stupeň konverze cs
dc.subject optimální podmínky zpracování cs
dc.subject chicken talons en
dc.subject extraction en
dc.subject enzyme processing en
dc.subject hydrolysate en
dc.subject gelatine en
dc.subject glue en
dc.subject gel consistency en
dc.subject the degree of the conversion en
dc.subject optimal processing conditions en
dc.title Zpracování kuřecích běháků na bílkovinné produkty
dc.title.alternative Processing of Chicken Talons into Protein Products
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Egner, Pavlína
dc.date.accepted 2016-06-16
dc.description.abstract-translated The aim of the thesis was to explore the possibilities of the preparation of protein products (gelatine/hydrolysate) from chicken talons as by-products of poultry farms. The theoretical part is divided into three sections. The first one is focused on proteins and nonproteins waste from food processing and their usage; the two other sections deal with the production and usage of gelatine and hydrolysate. The experimental part describes the processing of fat-extracted starting material on two levels (enzyme processing and extraction by water). The influence of the addition of enzyme, the temperature and the time of processing were monitored. The efficiency of the process was evaluated by the degree of the conversion of the starting material on protein products. The prepared products were characterised by the gel consistency and the content of ash. The results were analysed in the statistic program Minitab 17; and subsequently, some optimal processing conditions were proposed.
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů
dc.thesis.degree-discipline Inženýrství polymerů cs
dc.thesis.degree-discipline Polymer Engineering en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 44204
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2016-05-10


Files in this item

Files Size Format View Description
polášková_2016_dp.pdf 2.479Mb PDF View/Open None
polášková_2016_op.pdf 529.7Kb PDF View/Open None
polášková_2016_vp.pdf 428.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account