Polymerní hydrogely jako moderní doplňky stravy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Polymerní hydrogely jako moderní doplňky stravy

Show simple item record

dc.contributor.advisor Jelínková, Lenka
dc.contributor.author Kurtin, Adam
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:26:48Z
dc.date.available 2015-07-24T12:26:48Z
dc.date.issued 2015-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/31149
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá možností využití přírodních polymerů jako nosných struktur aktivních látek ve formě hydrogelů. Připravené hydrogelové tablety byly zkoumány k využití ve výživě člověka jako doplňky stravy. Byly připrevny receptury a technologie na výrobu matric s aktivními látkami, které byly dále testovány. K popisu vlastností připravených hydrogelů jsme využili metod sušení a lyofilizace, na porovnání desorpce připravených receptur. Metodou HPLC jsme zkoumali využitelnost vitaminu C z nosné struktury. Byla měřena i antioxidační aktivita vybraných hydrogelových receptur.
dc.format 80
dc.format.extent 3197445
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject hydrogel cs
dc.subject doplňky stravy cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject účinná látka cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject DPPH cs
dc.subject hydrogel en
dc.subject dietary supplements en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject active substance en
dc.subject HPLC en
dc.subject DPPH en
dc.title Polymerní hydrogely jako moderní doplňky stravy
dc.title.alternative Polymer Hydrogels as Modern Dietary Supplements
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Škrovánková, Soňa
dc.date.accepted 2015-06-02
dc.description.abstract-translated This thesis deals with a possibility of using natural polymers in hydrogels forms as supporting structures for active substances. Prepared hydrogel tablets were investigated for a possible use in human nutrition as food supplements. Recipes and technologies were prepared to produce matrices with active substances that were tested. To describe properties of the prepared hydrogels we used the methods of drying and lyophilization in order to compare desorption of the prepared recipes. By the aid of HPLC method we investigated the usability of vitamin C from the supporting structure. Antioxidant activity of selected hydrogel recipes was also meausured.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 34116
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2015-04-22


Files in this item

Files Size Format View Description
kurtin_2015_dp.pdf 3.049Mb PDF View/Open None
kurtin_2015_op.pdf 451.5Kb PDF View/Open None
kurtin_2015_vp.pdf 430.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account