Aplikace inulinu do dětských ovocných výživ

DSpace Repository

Language: English čeština 

Aplikace inulinu do dětských ovocných výživ

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mišurcová, Ladislava
dc.contributor.author Fojtíková, Hana
dc.date.accessioned 2013-10-08T16:43:08Z
dc.date.available 2013-10-08T16:43:08Z
dc.date.issued 2012-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/22544
dc.description.abstract Inulin je považován za vlákninu potravy z důvodu jeho rezistence vůči působení enzymů lidského trávicího ústrojí. Souvislost mezi hodnotou příjmu vlákniny a rizikem výskytu rakoviny tlustého střeva je sledována v celosvětovém měřítku. Česká republika patří mezi země s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a velmi nízkým průměrným příjmem vlákniny ? asi 12 g/den, přičemž doporučená hodnota činí 25 ? 30 g/den. V současné době se rozšiřuje výroba tzv. zdravých potravin, které jsou obohaceny vlákninou. Inulin patří mezi rozpustnou vlákninu, která je přidávána do masných a mléčných výrobků a také do dětských ovocných příkrmů. V práci byl sledován vliv přítomnosti různých koncentrací glukózy a sacharózy a působení vysoké teploty na obsah inulinu v dětské ovocné výživě. cs
dc.format 87s. (119 139 znaků) cs
dc.format.extent 3274950 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Inulin cs
dc.subject enzymatická metoda cs
dc.subject AOAC metoda cs
dc.subject glukóza cs
dc.subject sacharóza cs
dc.subject dětská výživa cs
dc.subject Inulin en
dc.subject enzymatic method en
dc.subject AOAC method en
dc.subject glucose en
dc.subject saccharose en
dc.subject children diet en
dc.title Aplikace inulinu do dětských ovocných výživ cs
dc.title.alternative Inulin Application in Children's Fruit Diets en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Hrabě, Jan
dc.date.accepted 2012-06-06
dc.description.abstract-translated Inulin is considered as dietary fiber by the reason of its resistance against to hydrolysis of enzymes in human gastrointestinal tract. The relationship between the intake of dietary fiber and the risk of occurrence of colorectal cancer is observed by various worldwide science institutions. The Czech Republic belongs to countries with the highest incidence of colorectal cancer and the low intake of dietary fiber ? about 12 g per day, while the recommended value is 25 ? 30 g/day. Recently is amplified the production of functional food with addition of dietary fiber. Inulin belongs between soluble fiber which is added into meat, dairy and fruit products. In this paper the influence of presence of different concentration of glucose and saccharose and high temperature effect on the inulin content in children fruit diet were established. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25575
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-02


Files in this item

Files Size Format View
fojtíková_2012_dp.pdf 3.123Mb PDF View/Open
fojtíková_2012_vp.doc 97Kb Microsoft Word View/Open
fojtíková_2012_op.doc 97Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account