dc.contributor.advisor |
Fic, Vlastimil
|
|
dc.contributor.author |
Václavek, Jiří
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-11T15:07:32Z |
|
dc.date.available |
2012-03-11T15:07:32Z |
|
dc.date.issued |
2011-08-18 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18420
|
|
dc.description.abstract |
Pěstování révy vinné pro účely výroby vína se datuje 6 až 7 tis. let př. n. l. do prostoru Přední Asie. U nás jsou počátky vinařství spojeny s obdobím rozmachu Římské říše, tedy někdy v období 3. století n. l. Historie přidávání bylin do vína sahá do období biblického Jeruzaléma, kde bylo víno s bylinami podáváno i jako lék. Centrem výroby kořeněných vín se stal v 18. a 19. století italský Turín odkud pochází vína vermutového typu. Aromatizovaný vinný nápoj, v souladu s legislativou EU, je sestavován na bázi kořeněného vína. Obsahuje veškeré aromaticky zajímavé složky pocházející z přidávání drog do vína, avšak je profilován jako lehký dezert bez přídavku alkoholu, se sníženým obsahem cukru a bez přídavku vody. Tento nápoj je hodnocen analyticky a senzoricky a zároveň je snaha jej plnohodnotně začlenit do gastronomických soustav jednak jako nápoj k pokrmům ale také jako součást pokrmů přímo při jejich přípravě. |
cs |
dc.format |
58 s. |
cs |
dc.format.extent |
1369939 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
historie vinařství
|
cs |
dc.subject |
historie přidávání bylin do vína
|
cs |
dc.subject |
kořeněná vína
|
cs |
dc.subject |
aromatizovaný vinný nápoj
|
cs |
dc.subject |
aromatizované víno
|
cs |
dc.subject |
aromatizovaný vinný koktejl
|
cs |
dc.subject |
nařízení Rady ES 1601
|
cs |
dc.subject |
analytické metody
|
cs |
dc.subject |
senzorické hodnocení
|
cs |
dc.subject |
gastronomické soustavy
|
cs |
dc.subject |
history of viticulture
|
en |
dc.subject |
history of addition of herbs into wine
|
en |
dc.subject |
herbal wine
|
en |
dc.subject |
aromatized wine-based drinks
|
en |
dc.subject |
aromatized wines
|
en |
dc.subject |
aromatized wine-product cocktails
|
en |
dc.subject |
Council Regulation
|
en |
dc.subject |
EEC No 1601/91
|
en |
dc.subject |
analytical methods
|
en |
dc.subject |
perceptual assessment
|
en |
dc.subject |
gastronomic system
|
en |
dc.title |
Aromatizovaná dezertní vína a aromatizované dezertní nápoje |
cs |
dc.title.alternative |
Aromatised Dessert Wines and Aromatised Dessert Beverages |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Valášek, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2011-08-31 |
|
dc.description.abstract-translated |
Grape-growing meant for production of wine dates back to 6 000 ? 7 000 years B.C. in the territory of Southwest Asia. The beginning of grape-growing in our country is connected with the period of Roman expansion, i.e. around the 3rd century A.D. The history of an addition of herbs into wine dates from a period of biblical Jerusalem where wine together with herbs was used also as a medicine. The centre of herbal wine production became Ital-ian Turin, where wine of vermouth types originated. An aromatized wine-based drink, in accord with the EU legislation, is made on the basis of herbal wine. It contains all the aromatic interesting elements which are found in wine after the addition of drugs. However, it is defined as a light dessert wine without alcohol, with a lower sugar content and without water addition. This drink is chemically analysed and per-ceptively assessed; in the same time there is an effort to integrate it adequately into a gas-tronomic system not only as a drink served to various dishes, but also as an ingredient used in preparation of them. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/136
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
20563
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
B |
|