Aromatizovaná dezertní vína a aromatizované dezertní nápoje
Show full item record
No preview available
Title:
|
Aromatizovaná dezertní vína a aromatizované dezertní nápoje |
Author: |
Václavek, Jiří
|
Advisor: |
Fic, Vlastimil
|
Abstract:
|
Pěstování révy vinné pro účely výroby vína se datuje 6 až 7 tis. let př. n. l. do prostoru Přední Asie. U nás jsou počátky vinařství spojeny s obdobím rozmachu Římské říše, tedy někdy v období 3. století n. l. Historie přidávání bylin do vína sahá do období biblického Jeruzaléma, kde bylo víno s bylinami podáváno i jako lék. Centrem výroby kořeněných vín se stal v 18. a 19. století italský Turín odkud pochází vína vermutového typu. Aromatizovaný vinný nápoj, v souladu s legislativou EU, je sestavován na bázi kořeněného vína. Obsahuje veškeré aromaticky zajímavé složky pocházející z přidávání drog do vína, avšak je profilován jako lehký dezert bez přídavku alkoholu, se sníženým obsahem cukru a bez přídavku vody. Tento nápoj je hodnocen analyticky a senzoricky a zároveň je snaha jej plnohodnotně začlenit do gastronomických soustav jednak jako nápoj k pokrmům ale také jako součást pokrmů přímo při jejich přípravě. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/18420
|
Date:
|
2011-08-18 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav biochemie a analýzy potravin |
Discipline:
|
Technologie a řízení v gastronomii |
Grade for thesis and defense:
|
B
20563
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account