Vlastnosti a využití chmele a chmelového extraktu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vlastnosti a využití chmele a chmelového extraktu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Kutňák, Michal
dc.date.accessioned 2012-03-11T12:45:23Z
dc.date.available 2012-03-11T12:45:23Z
dc.date.issued 2011-05-30
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/18213
dc.description.abstract Chmel je rostlina, kterou lidstvo využívá k výrobě nápojů již po tisíciletí. Představuje jednu z hlavních a nenahraditelných surovin pro vaření piva. Dodává pivu charakteristickou nahořklou chuť a aroma. V gastronomii lze použít pro přípravu různých pokrmů. Také se využívá v cukrovarnictví k potlačení bakteriální kontaminace. V lékařství se využívají jeho sedativní, antioxidační a antiseptické vlastnosti. Je součástí mnoha fytofarmak. Chmel obsahuje látku, která je považována za nejúčinnější fytoestrogen. V současnosti se šlechtění nových odrůd chmele zaměřuje na větší obsah látek využitelných pro farmacii. cs
dc.format 61 s. (73 048 znaků) cs
dc.format.extent 3274028 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject chmel cs
dc.subject pivo cs
dc.subject antioxidační vlastnosti cs
dc.subject fytoestrogen cs
dc.subject farmacie cs
dc.subject hop en
dc.subject beer en
dc.subject antioxidant properties en
dc.subject fytopharmaceuticals en
dc.subject pharmacy en
dc.title Vlastnosti a využití chmele a chmelového extraktu cs
dc.title.alternative Characterization and use of hop and hop extract en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Hanuštiak, Pavel
dc.date.accepted 2011-06-21
dc.description.abstract-translated Hop is a plant, which people use for production of drinks already for millenium. It constitutes one of the main and irreplaceable raw materials for cooking beer. It supplies the characterization of beer and aroma. In gastronomy can be used for preparing various dishes. It is used in sugar industry for suppression bacterial contamination. In medicine are usable sedative, antioxidant and antiseptic properties. It is a part of fytopharmaceuticals. The hop contains a substance, which is regarded as the most effective fytoestrogen. Currently, the cultivation focused on a new mutation of hop, which will contain higher amounts of substances usable for pharmacy is performed. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/136 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 15443
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
kutňák_2011_bp.pdf 3.122Mb PDF View/Open
kutňák_2011_vp.pdf 133.7Kb PDF View/Open
kutňák_2011_op.doc 91.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account