dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Kutňák, Michal
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-11T12:45:23Z |
|
dc.date.available |
2012-03-11T12:45:23Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-30 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18213
|
|
dc.description.abstract |
Chmel je rostlina, kterou lidstvo využívá k výrobě nápojů již po tisíciletí. Představuje jednu z hlavních a nenahraditelných surovin pro vaření piva. Dodává pivu charakteristickou nahořklou chuť a aroma. V gastronomii lze použít pro přípravu různých pokrmů. Také se využívá v cukrovarnictví k potlačení bakteriální kontaminace. V lékařství se využívají jeho sedativní, antioxidační a antiseptické vlastnosti. Je součástí mnoha fytofarmak. Chmel obsahuje látku, která je považována za nejúčinnější fytoestrogen. V současnosti se šlechtění nových odrůd chmele zaměřuje na větší obsah látek využitelných pro farmacii. |
cs |
dc.format |
61 s. (73 048 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
3274028 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
chmel
|
cs |
dc.subject |
pivo
|
cs |
dc.subject |
antioxidační vlastnosti
|
cs |
dc.subject |
fytoestrogen
|
cs |
dc.subject |
farmacie
|
cs |
dc.subject |
hop
|
en |
dc.subject |
beer
|
en |
dc.subject |
antioxidant properties
|
en |
dc.subject |
fytopharmaceuticals
|
en |
dc.subject |
pharmacy
|
en |
dc.title |
Vlastnosti a využití chmele a chmelového extraktu |
cs |
dc.title.alternative |
Characterization and use of hop and hop extract |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Hanuštiak, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2011-06-21 |
|
dc.description.abstract-translated |
Hop is a plant, which people use for production of drinks already for millenium. It constitutes one of the main and irreplaceable raw materials for cooking beer. It supplies the characterization of beer and aroma. In gastronomy can be used for preparing various dishes. It is used in sugar industry for suppression bacterial contamination. In medicine are usable sedative, antioxidant and antiseptic properties. It is a part of fytopharmaceuticals. The hop contains a substance, which is regarded as the most effective fytoestrogen. Currently, the cultivation focused on a new mutation of hop, which will contain higher amounts of substances usable for pharmacy is performed. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/136
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
15443
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
A |
|