Vlastnosti a využití chmele a chmelového extraktu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vlastnosti a využití chmele a chmelového extraktu

Show full item record

No preview available
Title: Vlastnosti a využití chmele a chmelového extraktu
Author: Kutňák, Michal
Advisor: Doležalová, Magda
Abstract: Chmel je rostlina, kterou lidstvo využívá k výrobě nápojů již po tisíciletí. Představuje jednu z hlavních a nenahraditelných surovin pro vaření piva. Dodává pivu charakteristickou nahořklou chuť a aroma. V gastronomii lze použít pro přípravu různých pokrmů. Také se využívá v cukrovarnictví k potlačení bakteriální kontaminace. V lékařství se využívají jeho sedativní, antioxidační a antiseptické vlastnosti. Je součástí mnoha fytofarmak. Chmel obsahuje látku, která je považována za nejúčinnější fytoestrogen. V současnosti se šlechtění nových odrůd chmele zaměřuje na větší obsah látek využitelných pro farmacii.
URI: http://hdl.handle.net/10563/18213
Date: 2011-05-30
Availability: Bez omezení
Department: Ústav biochemie a analýzy potravin
Discipline: Technologie a řízení v gastronomii
Grade for thesis and defense: A 15443


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
kutňák_2011_bp.pdf 3.122Mb PDF View/Open
kutňák_2011_vp.pdf 133.7Kb PDF View/Open
kutňák_2011_op.doc 91.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account