Vliv plísní Penicillium nalgiovensis na přírodní sýry
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Vliv plísní Penicillium nalgiovensis na přírodní sýry |
Autor: |
Staněk, Karel
|
Vedoucí: |
Mrázek, Josef
|
Abstrakt:
|
Má bakalářská práce se skládá ze dvou částí. První je teoretická a věnuje se charakteristice plísně Penicillium nalgiovensis, popisu výroby a zrání sýrů s plísní na povrchu. Druhá je zaměřena na praktickou výrobu sýrů. Výrobu jsem uskutečnil v laboratoři a na poloprovoze v Kroměříži. Cílem bylo ověření zda se zkoumané plísňové kultury hodí pro výrobu sýrů. Vyrobené sýry byly podrobeny senzorické analýze. Na základě analýzy jsem vybral sýry s nejlepšími senzorickými vlastnostmi. Provedenými výrobami jsem zjistil, že sýry s plísňovými kulturami Penicillium nalgiovense M-EK 4, Penicillium nalgiovense M-EK 6 a Penicillium nalgiovense M-EK 72, měli nejlepší vlastnosti. Vyznačovaly se narů-žovělým zbarvením a podobnými senzorickými vlastnostmi jako sýry s bílou plísní. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/9914
|
Datum:
|
2009-05-28 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
12791
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet