Viskoelastické a senzorické vlastnosti tavených sýrů s přídavkem pektinu

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Viskoelastické a senzorické vlastnosti tavených sýrů s přídavkem pektinu

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Viskoelastické a senzorické vlastnosti tavených sýrů s přídavkem pektinu
Autor: Macků, Ivana
URI: http://hdl.handle.net/10563/9597
Datum: 2009-04-01
Vydavatel: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Počet stran: application/pdf
Dostupnost: Bez omezení


Abstrakt:

Cílem disertační práce bylo pomocí dynamické oscilační reometrie a senzorické analýzy studovat vliv přídavku pektinu na viskoelastické a organoleptické vlastnosti tavených sýrů (40 % w/w sušina, 50 % w/w TVS). Dále byl zkoumán vliv vybraných fosforečnanových tavicích solí (jejich směsí) a nízkomolekulárních sacharidů na konzistenci tavených sýrů s pektinem. Přídavek pektinu způsobil zvýšení tuhosti a elasticity a snížení roztíratelnosti vzorku v porovnání s kontrolou bez pektinu. Zvýšení tuhosti systému díky pektinu nebylo lineární. Přídavek nízkomolekulárního sacharidu (D glukózy, D fruktózy, D galaktózy, laktózy, sacharózy) do tavené směsi (bez či s pektinem) způsobil vždy pokles tuhosti na obdobnou hladinu bez ohledu na povahu testovaného nízkomolekulárního sacharidu. Různé fosforečnanové tavicí soli způsobily vznik tavených sýrů rozdílné konzistence. Tuhost produktů se postupně zvyšovala přídavkem fosforečnanů v následujícím pořadí: monofosforečnany < polyfosforečnany < difosforečnany < trifosforečnany. Pektin vždy ztužil tavené sýry bez ohledu na typ použitého fosforečnanu či směs fosforečnanů a v přítomnosti všech testovaných nízkomolekulárních sacharidů. Chuť, vůně, vzhled a barva vzorku nebyly přídavkem pektinu zhoršeny.

Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
macků_2009_dp.pdf 874.1Kb PDF Zobrazit/otevřít
macků_2009_vp.doc 94Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
macků_2009_op.zip 9.310Mb Neznámý Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet