Nežádoucí účinky potravinářských přídatných látek
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Nežádoucí účinky potravinářských přídatných látek |
Autor: |
Macková, Zuzana
|
Vedoucí: |
Doležalová, Magda
|
Abstrakt:
|
V České republice se používání přídatných látek výrazně rozšířilo po roce 1989. Od té do-by přídatné látky nacházíme ve stále větším množství potravin. Tato bakalářská práce popi-suje potravinářské přídatné látky a jejich rozdělení dle vyhlášky, jejich značení na obalech, legislativu a v neposlední řadě jsou charakterizovány skupiny přídatných látek z hlediska jejich vlastností, použití a vlivu na lidské zdraví. Bylo prokázáno, že přídatné látky pova-žované za prospěšné mohou v nadměrném množství negativně působit na lidský organi-zmus. Citlivé osoby ovšem snášejí působení přídatných látek mnohem hůře než zdraví je-dinci. Aspartam, který je považován za nebezpečnou přídatnou látku, může způsobovat epilepsii, křeče, oslepnutí, únavu či závratě. Glutamát sodný, taktéž nebezpečný, může způsobovat halucinace, nevolnost či zvracení. Přestože bylo zjištěno, že jsou tyto látky zdraví nebezpečné, smí se v České republice stále používat. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/9079
|
Datum:
|
2009-08-24 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
7712
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet