Mikrobiologie piva
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Mikrobiologie piva |
Autor: |
Štáhlová, Liběna
|
Vedoucí: |
Doležalová, Magda
|
Abstrakt:
|
Tato bakalářská práce se zabývá surovinami pro výrobu piva a jeho samotnou výrobou. Mezi hlavní pivovarské suroviny se řadí slad, chmel a varní voda, jež jsou dále použity ve výrobním procesu. Technologický postup výroby piva je dělen na dvě hlavní části, na výrobu mladiny a výrobu piva. Z mikrobiologického hlediska se při výrobě piva uplatňují pivovarské kvasinky, a to dva druhy Saccharomyces carlsbergensis a Saccharomyces cerevisiae. Saccharomyces carlsbergensis se vyskytují u spodně kvašených piv a Saccharomyces cerevisiae u svrchně kvašených piv. Důležitou vlastností piva je jeho mikrobiologická nezávadnost. Mezi mikroorganismy způsobující kažení a zároveň znehodnocení piva se řadí hlavně mléčné bakterie, které řadíme mezi grampozitivní bakterie, dále některé druhy gramnegativních bakterií, divoké kvasinky a plísně. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/8232
|
Datum:
|
2009-05-27 |
Dostupnost:
|
Pouze v rámci univerzity |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
12509
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet