Stanovení beta-karotenu v rajčatech metodou HPLC
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Stanovení beta-karotenu v rajčatech metodou HPLC |
Autor: |
Vojtíšková, Petra
|
Vedoucí: |
Kramářová, Daniela
|
Abstrakt:
|
Cílem této diplomové práce je popis rajčete, karotenoidů, metody HPLC (High Per-formance Liquid Chromatography) a vytvoření metodiky na stanovení beta-karotenu v rajčatech s praktickou aplikací na reálný vzorek. Ke stanovení byla použita metoda HPLC s elektrochemickou detekcí. K izolaci beta-karotenu byla použita dvojnásobná extrakce směsí rozpouštědel aceton:hexan (50:50). Po filtraci extraktu byl filtrát odpařen do sucha na vakuové odparce a odparek byl rozpuštěn v ethanolu a aplikován na kolonu. Vhodnou mobilní fází byla směs rozpouštědel methanol:acetonitril:H3PO4 (70:29,5:0,5). Měření pro-bíhala při parametrech detektoru E1 = 500 mV, E2 = 600 mV, G = 750 mV. Objem dávko-vací smyčky byl 20 ul, průtok mobilní fáze kolonou 1,1 ml.min-1 a eluce probíhala izokraticky. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/7098
|
Datum:
|
2008-05-19 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
8078
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet