Možnosti stanovení vitaminu D metodou HPLC

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Možnosti stanovení vitaminu D metodou HPLC

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Možnosti stanovení vitaminu D metodou HPLC
Autor: Salvetová, Eva
Vedoucí: Kramářová, Daniela
Abstrakt: Tato práce je zaměřena na způsob stanovení vitaminu D pomocí HPLC. V první části je popsán mechanismus vzniku tohoto lipofilního vitaminu a jeho fyziologie. Další část zpracovává princip metody HPLC. Třetí část je pak zaměřena na využití této metody při stanovení vitaminu D v konkrétních surovinách či potravinách. Význam vitaminu D spočívá v účasti při vstřebávání vápníku a fosfátu ze střeva a přispívá tak k regulaci a optimalizaci jejich hladiny v krvi. HPLC je jedna z nejpoužívanějších metod při stanovování všech vitaminů, tedy i vitaminu D. Jedná se o separační fyzikálně-chemickou metodu, která slouží k rozdělení složek vzorku rozpuštěného v roztoku mezi mobilní a stacionární fázi.
URI: http://hdl.handle.net/10563/6568
Datum: 2008-06-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 7756


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
salvetová_2008_bp.pdf 924.2Kb PDF Zobrazit/otevřít
salvetová_2008_vp.doc 34.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
salvetová_2008_op.pdf 24.52Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet