Ovlivnění chutnosti bylinných čajů pomocí senzoricky aktivních látek
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Ovlivnění chutnosti bylinných čajů pomocí senzoricky aktivních látek |
Autor: |
Mrázková, Iva
|
Vedoucí: |
Škrovánková, Soňa
|
Abstrakt:
|
V diplomové práci je popsána charakteristika 10 bylin (Benedikt lékařský, Dobromysl obecná, Heřmánek pravý, Levandule lékařská, Máta peprná, Měsíček lékařský, Řebříček obecný, Řepík lékařský, Šalvěj lékařská, Třezalka tečkovaná), senzorické analýzy, metod použitých pro senzorické hodnocení a statistických metod pro vyhodnocení výsledků sen-zorické analýzy (multivariační metody). Experimentální část popisuje podmínky senzorické analýzy, přípravu bylinných čajů, me-tody stanovení organoleptických vlastností a podmínky dotazníkové akce. Výsledková část popisuje a vyhodnocuje výsledky hodnocení vůně (8 deskriptorů) a chuti (10 deskriptorů) a celkové chutnosti 10 druhů bylinných čajů (20 vzorků), a to bez přídav-ků a s přídavky senzoricky aktivních látek (cukr, med, kyselina citrónová a jejich kombina-ce). Dále je popsáno a vyhodnoceno doznívání hořké chuti 5 druhů (10 vzorků) nejhořčích bylinných čajů. Na konec je statisticky zpracována dotazníková akce. Závěr shrnuje získané výsledky senzorického hodnocení bylinných čajů. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/6441
|
Datum:
|
2008-05-14 |
Dostupnost:
|
Pouze v rámci univerzity |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
5201
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet