Metody mikrobiální dekontaminace
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
|
Název:
|
Metody mikrobiální dekontaminace |
| Autor: |
Vlková, Kamila
|
| Vedoucí: |
Doležalová, Magda
|
|
Abstrakt:
|
Potraviny rostlinného i živočišného původu podléhají mikrobiálnímu rozkladu. Mikrobiální dekontaminace se používá k potlačení či odstranění mikroorganizmů způsobujících kažení potravin a patogenních mikroorganizmů. Pro zabezpečení kvality a nezávadnosti potravin je z toho důvodu ošetřujeme různými postupy. Při chemickém ošetření se používají nejčastěji organické kyseliny a jejich soli. Do fyzikálních metod spadá působení nejrůznějšího typu záření, teploty a sušení. Jako biologické metody se používají nejčastěji bakteriociny. Uchovávání potravin může být prodlouženo i díky vakuovému balení a ochranné modifikované atmosféře. Nejlepších výsledků se dosahuje při vzájemné kombinace těchto metod. Současná doba se již neobejde bez úpravy potravin prodlužující údržnost a zvyšující bezpečnost a tyto metody jsou neustále zdokonalovány. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/6306
|
|
Datum:
|
2008-06-02 |
|
Dostupnost:
|
Pouze v rámci univerzity |
|
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
|
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
|
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
5441
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet