Metody mikrobiální dekontaminace

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Metody mikrobiální dekontaminace

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Metody mikrobiální dekontaminace
Autor: Vlková, Kamila
Vedoucí: Doležalová, Magda
Abstrakt: Potraviny rostlinného i živočišného původu podléhají mikrobiálnímu rozkladu. Mikrobiální dekontaminace se používá k potlačení či odstranění mikroorganizmů způsobujících kažení potravin a patogenních mikroorganizmů. Pro zabezpečení kvality a nezávadnosti potravin je z toho důvodu ošetřujeme různými postupy. Při chemickém ošetření se používají nejčastěji organické kyseliny a jejich soli. Do fyzikálních metod spadá působení nejrůznějšího typu záření, teploty a sušení. Jako biologické metody se používají nejčastěji bakteriociny. Uchovávání potravin může být prodlouženo i díky vakuovému balení a ochranné modifikované atmosféře. Nejlepších výsledků se dosahuje při vzájemné kombinace těchto metod. Současná doba se již neobejde bez úpravy potravin prodlužující údržnost a zvyšující bezpečnost a tyto metody jsou neustále zdokonalovány.
URI: http://hdl.handle.net/10563/6306
Datum: 2008-06-02
Dostupnost: Pouze v rámci univerzity
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 5441


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
vlková_2008_bp.pdfZablokované 835.8Kb PDF
vlková_2008_vp.doc 34.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
vlková_2008_op.doc 56.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet