Využití antioxidantů z netradičního ovoce v kosmetice

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití antioxidantů z netradičního ovoce v kosmetice

Show full item record

No preview available
Title: Využití antioxidantů z netradičního ovoce v kosmetice
Author: Šáchová, Carmen
Advisor: Černeková, Martina
Abstract: Tato diplomová práce se zabývá využitím přírodních antioxidantů, konkrétně polyfenolů obsažených v netradičních druzích ovoce - jeřabinách a dřínu - pro kosmetické účely. Teoretická část se zaměřuje na charakteristiku netradičního ovoce, rozdělení antioxidačního systému a jeho ochrannou funkci. Samostatná kapitola je věnována jeřabinám, jejichž složení - zejména podíl polyfenolů, flavonoidů a karotenoidů - je hodnoceno z hlediska kosmetického a farmaceutického potenciálu. Hlavním cílem práce bylo připravit extrakty z jeřabin a dřínu a stanovit obsah polyfenolů metodou Folin-Ciocalteu, a to jak v extraktech, tak v čerstvých plodech. Transdermální prostupnost polyfenolů z jeřabinových extraktů byla testována in vitro s využitím prasečí kůže ve Franzových difúzních komůrkách. Dále bylo provedeno mikrobiologické hodnocení extraktů a krémového základu, včetně stanovení počtu mikroorganismů, plísní a kvasinek.
URI: http://hdl.handle.net/10563/58310
Date: 2025-02-10
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account