Antimicrobial effects of linear polyphosphates for chosen microorganisms
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Antimicrobial effects of linear polyphosphates for chosen microorganisms |
Autor: |
Nováková, Adéla
|
Vedoucí: |
Buňková, Leona
|
Abstrakt:
|
U mléčných výrobků byly fosforečnany schváleny, a to k ochraně chuti a vůně. Je známo, že fosforečnany mají antimikrobiální vlastnosti. Tato práce se zabývá studiem antimikrobních vlastností tavících solí JOHA HBS, JOHA S9, SELF 690. Předmětem studie bylo srovnat tento effekt na modelovém systému. Bylo srovnáváno 6 gram pozitivních bakterií (Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Bacillus brevis, Bacillus sphaericus, Micrococcus luteus) a 4 gram negativní kmeny bakterií (Escherichia coli, Serratia marcescens, Pseudomonas fluorescens, Salmonella Typhimurium). Gram-pozitivní bakterie byly citlivější než gram-negativní bakterie. U gram-pozitivních bakterií byl růst úplně zastaven koncentracemi fosforečnanů 0.4 až 0.5%. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/5708
|
Datum:
|
2008-05-16 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
8061
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet