Vliv přídavku hydrokoloidů na vybrané parametry ochucených sterilovaných tavených sýrů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv přídavku hydrokoloidů na vybrané parametry ochucených sterilovaných tavených sýrů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv přídavku hydrokoloidů na vybrané parametry ochucených sterilovaných tavených sýrů
Autor: Holšteinová, Veronika
Vedoucí: Lazárková, Zuzana
Abstrakt: Tato práce byla zaměřena na vliv přídavku karagenanu a furcellaranu na vybrané vlastnosti tavených sýrů. Byly vyrobeny modelové vzorky tavených sýrů (obsah sušiny 40 % hm., obsah tuku v sušině 55 % hm.) bez přídavku tavicích solí s příchutí rajčete, která by měla maskovat tmavnutí a vařivou příchuť sýrů způsobené vlivem sterilace. Jako náhrada tavicích solí byl použit furcellaran a k-karagenan v množství 1 % hm. Polovina vzorků byla sterilována, a byl tedy zjišťován vliv sterilačního záhřevu na vybrané parametry vzorků. Celkem byly tedy vyrobeny 4 vzorky, u kterých byly prováděny chemické analýzy (obsah sušiny, vodní aktivita, pH, obsah amoniaku a TBARS hodnota), instrumentální stanovení barvy a stanovení tvrdosti po 7, 30 a 90 dnech skladování. Největší vliv na tavené sýry měla sterilace, která zapříčinila zvýšení obsahu amoniaku, nárůst TBARS a pokles pH. Hydrokoloidy měly vliv na tvrdost tavených sýrů, kdy vzorky s furcellaranem byly měkčí než s karagenanem. Použití rajčatového prášku bylo efektivní v maskování vzniku tmavší barvy vlivem sterilace.
URI: http://hdl.handle.net/10563/55769
Datum: 2024-01-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
holšteinová_2024_dp.pdf 4.050Mb PDF Zobrazit/otevřít None
holšteinová_2024_op.pdf 277.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None
holšteinová_2024_vp.pdf 266.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet