Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu |
Autor: |
Nesládková, Barbora
|
Vedoucí: |
Mokrejš, Pavel
|
Abstrakt:
|
Spotřeba želatiny se každoročně zvyšuje v řádech desítek tun celosvětově. Kromě samotné spotřeby se zvyšuje i poptávka po alternativních zdrojích, neboť tradiční zdroje, jako jsou vepřové a hovězí kůže a skelety, jsou stále častěji odmítány s ohledy na kulturní, zdravotní i výživové aspekty. V této práci jsme se zaměřili na optimalizaci extrakčního procesu želatiny s myšlenkou zužitkovat odpadní produkty potravinářského průmyslu. Z aktuálně testovaných metody byla pro práci zvolena extrakce po enzymatické předúpravě materiálu. Výsledky ukázaly, že enzymatické opracování a následná extrakce želatin horkou vodou si žádá striktní dodržování předepsaných podmínek, neboť jejich nedodržení by v praxi vedlo k produkci nízkomolekulárních produktů o charakteristických vlastnostech pro jiné než zamýšlené použití. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/55211
|
Datum:
|
2024-01-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav inženýrství ochrany životního prostředí |
Studijní obor:
|
Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet