Aplikace diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC) v potravinářství

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Aplikace diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC) v potravinářství

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Aplikace diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC) v potravinářství
Autor: Miklíková, Tereza
Vedoucí: Lapčíková, Barbora
Abstrakt: Cílem bakalářské práce je popsat využití diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC) v potravinářství. V rámci bakalářské práce byly popsány základní metody termické analýzy a vliv teploty na fyzikálně - chemické vlastnosti potravin. Pro měření byly použity vzorky, které zastupovaly základní složky potravin, kterými jsou lipidy, sacharidy a bílkoviny. U vzorků arašídového oleje, rýžového oleje a čokolády bylo sledováno tání tuků a jejich krystalizace. Šunka nejvyšší jakosti vykazovala v rozmezí 40 °C až 80 °C denaturaci bílkovin. U cukru krupice jsme sledovali tání a karamelizaci. U sušeného ovoce a škrobu jsme zaznamenali tání karbohydrátů a želatinaci škrobů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/54161
Datum: 2022-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
miklíková_2023_dp.pdf 1.404Mb PDF Zobrazit/otevřít None
miklíková_2023_op.pdf 833.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None
miklíková_2023_vp.pdf 842.3Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet