Mikrobiologická analýza lyofilizovaných potravin
Show full item record
No preview available
Title:
|
Mikrobiologická analýza lyofilizovaných potravin |
Author: |
Labudová, Sandra
|
Advisor: |
Buňková, Leona
|
Abstract:
|
Cílem této bakalářské práce bylo stanovení počtu vybraných indikátorových mikroorganismů ve vzorcích lyofilizovaných potravin, konkrétně v ovoci. Práce obsahuje teoretickou část, která je zaměřena na popis a charakteristiku technologického procesu lyofilizace a využití lyofilizovaných potravin. Dále je zaměřena na mikroorganismy, které se v lyofilizovaných potravinách mohou vyskytovat a metody detekce těchto mikroorganismů. Experimentální část se zabývá mikrobiologickou analýzou lyofilizovaného a sušeného ovoce. Ze získaných výsledků bylo zjištěno, že u sušeného ovoce byla menší mikrobiologická kontaminace než u lyofilizovaného ovoce. Nejvyšší počet plísní a kvasinek byl stanoven u lyofilizovaných malin. Nejvyšší počet růstově náročných bakterií byl stanoven u lyofilizovaných višní, kiwi a jablečných plátků a sporulující bakterie byly detekovány u lyofilizovaných banánových plátků. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/53904
|
Date:
|
2022-12-31 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav inženýrství ochrany životního prostředí |
Discipline:
|
Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie |
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account