Optimalizace výroby čerstvých sýrů s využitím symbiotických kultur

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Optimalizace výroby čerstvých sýrů s využitím symbiotických kultur

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Optimalizace výroby čerstvých sýrů s využitím symbiotických kultur
Autor: Husarová, Terezie
Vedoucí: Míšková, Zuzana
Abstrakt: Teoretická část diplomové práce byla zaměřena na charakteristiku čerstvých sýrů a technologii výroby. Dále byly popsány jednotlivé druhy čerstvých sýrů z mléka a syrovátky. Nakonec je věnována pozornost mikrobiálním kulturám, které lze využít pro výrobu čerstvých sýrů. Cílem praktické části diplomové práce bylo optimalizovat proces výroby čerstvých sýrů s využitím symbiotické - kefírové kultury. Dalším cílem bylo vyhodnotit nejvhodnější variantu nového typu čerstvého sýra na základě fyzikálně-chemických a organoleptických vlastností. Bylo připraveno 6 systémů o rozdílném poměru mléka a syrovátky (S:M), z nichž 3 obsahovaly syrovátkový koncentrát (WPC). Za nejvhodnější byly zvoleny systémy S:M 0,25:0,75 a S:M 0,25:0,75 + WPC (10 g/l). Z těchto systémů byly vyrobeny modelové vzorky čerstvých sýrů, které byly podrobeny analýze (pH, titrační kyselost, obsah celkové sušiny, aw, stabilita). Dále byla provedena reologická, texturní profilová analýza a senzorická analýza. Ze získaných výsledků bylo zjištěno, že přídavek WPC má vliv na reologické a texturní vlastnosti a významně zvyšuje pevnost čerstvého sýra (p0,05). Avšak vzorek s WPC byl dle výsledků senzorické analýzy charakteristický nepříjemnou nasládlou chutí. Sýr bez WPC vykazoval sice významně nižší pevnost (p0,05), avšak na základě senzorické analýzy byl hodnotiteli mnohem lépe hodnocen díky příjemnému kefírovému aroma a homogenní struktuře. Vyrobený čerstvý sýr bez přídavku WPC by tedy naplnil požadavky spotřebitelů z hlediska organoleptických vlastností i dalších zkoumaných parametrů, tudíž byl určen jako vhodnější pro výrobu tohoto druhu výrobku.
URI: http://hdl.handle.net/10563/53553
Datum: 2022-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
husarová_2023_dp.pdf 2.072Mb PDF Zobrazit/otevřít None
husarová_2023_op.pdf 733.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None
husarová_2023_vp.pdf 732.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet