Extrakční a separační techniky pro izolaci a charakterizaci analytů s potenciálem využití jako přírodní doplňky stravy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Extrakční a separační techniky pro izolaci a charakterizaci analytů s potenciálem využití jako přírodní doplňky stravy

Show full item record

Thumbnail
Title: Extrakční a separační techniky pro izolaci a charakterizaci analytů s potenciálem využití jako přírodní doplňky stravy
Author: Bajerová, Petr
ISBN: 978-80-7678-089-7
URI: http://hdl.handle.net/10563/52363
Date: 2022-09-06
Publisher: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Page count: 42
Availability: Profesorské teze jsou přístupné elektronicky pouze v rámci univerzity.


Abstrakt:

Zdrojem bioaktivních látek využívaných pro přípravu různých doplňků stravy jsou obvykle rostlinné materiály. Pro získání těchto účinných látek z rostlin jsou využívány vhodné extrakční metody. Mezi tradiční metody se řadí macerace, Soxhletova extrakce a hydrodestilace, které jsou založeny na extrakci tuhá látka-kapalina. Tyto techniky jsou však velmi často kritizovány v souvislosti s velkou spotřebou rozpouštědel a dlouhou dobou extrakce. Proto jsou využívány pokročilé, někdy též nazývány moderní či inovativní extrakční metody, které využívají například ultrazvuk, vysoký tlak, nadkritická tekutina, sorpce a mnoho dalších. Použití inovativních extrakčních metod v potravinářském průmyslu je předmětem rozsáhlého zkoumání vzhledem k rostoucím očekáváním spotřebitelů. Tyto pokročilé extrakční metody jsou často výkonnější ve srovnání s tradičními metodami, zejména pokud se jedná o vyšší výtěžky a selektivitu, menší spotřebu rozpouštědel či vyhnutím se jim zcela, kratší dobu zpracování a lepší energetickou účinnost. U těchto technik se obvykle uvádí, že jsou více ekologické, udržitelné a šetrné k životnímu prostředí. Ve spojení s extrakčními technikami se v potravinářském průmyslu velmi často využívají chromatografické techniky, které poskytují přesné informace o bioaktivních látkách ve vstupních surovinách výrobního procesu, ale i v potravinách či doplňcích stravy na konci výrobního procesu.

Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
Bajerová_Teze_p ... novani_profesorem_2022.pdfBlocked 546.5Kb PDF
Obsah.pdf 188.7Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account