Title: | Extrakční a separační techniky pro izolaci a charakterizaci analytů s potenciálem využití jako přírodní doplňky stravy |
Author: | Bajerová, Petr |
ISBN: | 978-80-7678-089-7 |
URI: | http://hdl.handle.net/10563/52363 |
Date: | 2022-09-06 |
Publisher: |
|
Page count: |
|
Availability: | Profesorské teze jsou přístupné elektronicky pouze v rámci univerzity. |
Abstrakt:
Zdrojem bioaktivních látek využívaných pro přípravu různých doplňků stravy jsou obvykle rostlinné materiály. Pro získání těchto účinných látek z rostlin jsou využívány vhodné extrakční metody. Mezi tradiční metody se řadí macerace, Soxhletova extrakce a hydrodestilace, které jsou založeny na extrakci tuhá látka-kapalina. Tyto techniky jsou však velmi často kritizovány v souvislosti s velkou spotřebou rozpouštědel a dlouhou dobou extrakce. Proto jsou využívány pokročilé, někdy též nazývány moderní či inovativní extrakční metody, které využívají například ultrazvuk, vysoký tlak, nadkritická tekutina, sorpce a mnoho dalších. Použití inovativních extrakčních metod v potravinářském průmyslu je předmětem rozsáhlého zkoumání vzhledem k rostoucím očekáváním spotřebitelů. Tyto pokročilé extrakční metody jsou často výkonnější ve srovnání s tradičními metodami, zejména pokud se jedná o vyšší výtěžky a selektivitu, menší spotřebu rozpouštědel či vyhnutím se jim zcela, kratší dobu zpracování a lepší energetickou účinnost. U těchto technik se obvykle uvádí, že jsou více ekologické, udržitelné a šetrné k životnímu prostředí. Ve spojení s extrakčními technikami se v potravinářském průmyslu velmi často využívají chromatografické techniky, které poskytují přesné informace o bioaktivních látkách ve vstupních surovinách výrobního procesu, ale i v potravinách či doplňcích stravy na konci výrobního procesu.
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
Bajerová_Teze_p ... novani_profesorem_2022.pdf | 546.5Kb | ||
Obsah.pdf | 188.7Kb |
View/ |