Spektrofotometrická a koloristická charakterizace barevnosti vín z oblasti Bzenec

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Spektrofotometrická a koloristická charakterizace barevnosti vín z oblasti Bzenec

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Spektrofotometrická a koloristická charakterizace barevnosti vín z oblasti Bzenec
Autor: Hůsková, Tereza
Vedoucí: Lapčík, Lubomír
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá charakterizací barevnosti vín z oblasti Bzenec za použití spektrofotometrických a koloristických metod. Mimo samotnou charakteristiku a popis bílých a červených vín a jejich výroby, popisuje teoretická část révu vinnou, jakožto hlavní surovinu pro výrobu vína a také její chemické a fyzikální vlastnosti, mezi které se řadí již zmiňovaná barevnost. Barevnost vína je způsobena pigmenty a kopigmenty, které se nacházejí ve slupkách a v dužině révy vinné. V této práci jsou jednotlivé pigmenty charakterizovány, včetně jejich chemického složení. Experimentální část diplomové práce zahrnuje měření UV/VIS a kolorimetrii vybraných vzorků vína. Dále je provedena numerická modelace naměřených spekter UV/VIS a jejich následná analýza. V této části jsou naměřené výsledky zpracovány a prezentovány. Jako poslední částí experimentu je porovnání jednotlivých vzorků vzhledem k jejich statické odlišnosti pomocí metody ANOVA.
URI: http://hdl.handle.net/10563/51224
Datum: 2021-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
hůsková_2022_dp.pdf 5.003Mb PDF Zobrazit/otevřít None
hůsková_2022_op.pdf 735.4Kb PDF Zobrazit/otevřít None
hůsková_2022_vp.pdf 806.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet