Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách a potravinářských surovinách

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách a potravinářských surovinách

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách a potravinářských surovinách
Autor: Tocíková, Kristína
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Teoretická část této práce je zaměřená na geneticky modifikované organizmy (GMO), potraviny obsahujíci GMO a metody k detekci GMO. Na detekci přítomnosti a množství geneticky modifikovaných organizmů v zemědělských plodinách a potravinách bylo vyvinuto mnoho analytických kvantitatívních a kvalitatívních metod. Najpoužívanější metodou k detekci GMO je PCR metoda. Cílem experimentálni části této práce bylo detegovat přítomnost GMO v potravinářských surovinách pomocí PCR a real-time PCR metody. Izolace DNA proběhla pomocí kitů a pomocí CTAB metody. Jednotlivé postupy izolace DNA byly optimalizovány za účelem zisku nejčistší DNA. Také bylo nutné stanovit prahové množství jednotlivých GMO v potravinářských surovinách, protože podle legislatívních předpisů potraviny, které obsahují méně než 0,9 % GMO nemusí byt označeny.
URI: http://hdl.handle.net/10563/49395
Datum: 2020-02-17
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 56693


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
tocíková_2020_dp.pdf 2.291Mb PDF Zobrazit/otevřít None
tocíková_2020_op.pdf 721.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None
tocíková_2020_vp.pdf 730.4Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet