Tvorba databáze NIR spekter vybraných masných výrobků

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Tvorba databáze NIR spekter vybraných masných výrobků

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Tvorba databáze NIR spekter vybraných masných výrobků
Autor: Režná, Lucie
Vedoucí: Šenkýřová, Jana
Abstrakt: Tato diplomová práce se v teoretické části zabývá historií a zejména principem infračervené spektroskopie, dále popisem tepelně opracovaných masných výrobků, legislativními požadavky pro tuto komoditu a technologií výroby těchto výrobků. V neposlední řadě je v teoretické části popsáno využití NIR spektroskopie v potravinářském průmyslu. Cílem praktické části této práce byla tvorba databáze NIR spekter vybraných vzorků párků, které byly následně analyzovány. Na základě metody infračervené spektroskopie v blízké oblasti spektra byly sestaveny kalibrační modely pro stanovení sledovaných parametrů ve vzorcích - obsah tuku, bílkovin a sušiny. U daných modelů byla prověřena jejich spolehlivost podle hodnot koeficientu determinace. Získané kalibrační modely vykazují relativně vysokou spolehlivost s hodnotami determinačního koeficientu v rozmezí 0,9139 - 0,9931. V závěrečné části byla soustředěna pozornost na využití NIR spektroskopie pro stanovení jednotlivých parametrů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/49000
Datum: 2020-02-17
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 55865


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
režná_2020_dp.pdf 1.814Mb PDF Zobrazit/otevřít None
režná_2020_op.pdf 733.5Kb PDF Zobrazit/otevřít None
režná_2020_vp.pdf 731.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet