Vliv podmínek skladování na vybrané jakostní parametry nápojů rostlinného původu imitujících mléko
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Vliv podmínek skladování na vybrané jakostní parametry nápojů rostlinného původu imitujících mléko |
Autor: |
Přívarová, Gabriela
|
Vedoucí: |
Míšková, Zuzana
|
Abstrakt:
|
Teoretická část této diplomové práce se zabývá charakterizací rostlinných nápojů imitujících mléko, jejich výrobou a faktory které ovlivňují jejich jakost v průběhu skladování. Praktická část diplomové práce se zabývá založením skladovacího pokusu za použití pěti vzorků sušených rostlinných nápojů a jednoho vzorku sušeného plnotučného mléka. Pro účel tohoto skladovacího pokusu byly vybrány tři skladovací teploty, a to chladírenská teplota 5 ? 2 °C, pokojová teplota 20 ? 2 °C a teplota termostatu 40 ? 2 °C, která imituje podmínky teplých krajin. Všechny tři teploty měly vliv na vývoj obsahu sušiny, hodnotu pH, obsah amoniaku, sekundární produkty oxidace lipidů a zdánlivou viskozitu. Při skladování za vyšších teplot se oxidační procesy lipidů i degradační procesy proteinů urychlují a může tak vzniknout více polymerních částic za kratší dobu. To pravděpodobně zapříčinilo, že zvýšení zdánlivé viskozity bylo nejintenzivnější při skladovací teplotě 40 ? 2 ?C. Při nižších teplotách byly změny zdánlivé viskozity mnohem méně intenzivní, nicméně ani při teplotě 5 ? 2 °C nejsou degradační reakce zcela zastaveny. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/48999
|
Datum:
|
2020-02-17 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
C
55864
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet