Charakteristika, vlastnosti a využití pochutin

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Charakteristika, vlastnosti a využití pochutin

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Charakteristika, vlastnosti a využití pochutin
Autor: Nováková, Radmila
Vedoucí: Škrovánková, Soňa
Abstrakt: Bakalářská práce je zaměřena na charakteristiku, vlastnosti a využití pochutin. Pochutiny jsou poživatiny, které konzumujeme pro jejich charakteristické organoleptické vlastnosti (chuť a vůni, někdy i barvu) nebo pro povzbudivé účinky na CNS. K pochutinám se senzorickou hodnotou patří byliny, koření, kečup, ocet, polévkové přípravky, hořčice. Jsou důležité pro jejich výrazné organoleptické vlastnosti jako typická vůně, chuť a barva, některé také působí léčivě a mají antioxidační účinky a antimikrobiální, konzervační vlastnosti. Povzbudivé a osvěžující pochutiny (káva, čaj, kakao, kávoviny, chininové nápoje) obsahují látky, které stimulují centrální nervovou soustavu a vykazují také různé fyziologické, léčivé účinky. Některé povzbuzují činnost srdce a můžou působit i jako antioxidanty. Většina má také významné organoleptické vlastnosti.
URI: http://hdl.handle.net/10563/4745
Datum: 2007-06-04
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: C 5239


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
nováková_2007_bp.pdf 629.8Kb PDF Zobrazit/otevřít
nováková_2007_vp.doc 46.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
nováková_2007_op.doc 34.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet