Faktory ovlivňují redukci obsahu biogenních aminů bakterií Lactobacillus casei
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Faktory ovlivňují redukci obsahu biogenních aminů bakterií Lactobacillus casei |
Autor: |
Bábková, Dagmar
|
Vedoucí: |
Buňková, Leona
|
Abstrakt:
|
Diplomová práce navazuje na výzkum provedený v bakalářské práci a zabývá se faktory ovlivňujícími redukci obsahu biogenních aminů bakterií Lactobacillus casei. Teoretická část zahrnuje charakteristiku a význam druhu Lactobacillus casei, popis biogenních aminů, jejich charakteristiku, tvorbu a výskyt v prostředí a možnostmi snížení obsahu biogenních aminů v prostředí. Praktická část se zabývá kultivací Lactobacillus casei v závislosti na různých faktorech prostředí, HPLC stanovením obsahu biogenních aminů v bujónu po kultivaci Lactobacillus casei a Vyhodnocením výsledků a formulací závěrů práce. Byly zaznamenány hodnoty úbytků. Nejvýznamnější úbytky byly zaznamenány při pH 5,4 při 30°C, kdy došlo k redukci všech sledovaných aminů alespoň o 20%. Nejlépe byl degradován histamin, jehož koncentrace byla snížena v průběhu prvních 24hodin až o 50%. Druhým nejlépe degradovaným aminem byl putrescin, jehož koncentrace klesly v prvních 8 hodinách o 30% a za 24 hodin na 50%. Koncentrace fenylethylaminu klesly o 35%. Byla zaznamenána i degradace kadaverinu a tyraminu o 20%. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/47325
|
Datum:
|
2020-12-31 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
C
59664
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet