Optimalizace přípravy želatin z kuřecího kostního odpadu
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
|
Název:
|
Optimalizace přípravy želatin z kuřecího kostního odpadu |
| Autor: |
Dujka, Milan
|
| Vedoucí: |
Mokrejš, Pavel
|
|
Abstrakt:
|
Diplomová práce se zabývá zpracováním bílkovinného odpadu z výroby strojně odděleného kuřecího masa a výrobou želatiny biochemickým procesem. Teoretická část pojednává o výrobě želatin s tím, že ji rozšiřuje o popis demineralizace. Dále je zde popisována extrakce želatin z alternativních zdrojů vstupních surovin. V práci jsou zmíněny i charakteristické funkční vlastnosti želatin a jejich vliv na použití při různých aplikacích. Praktická část se věnuje želatinám, které byly připraveny demineralizací kuřecího kostního separátu a jeho následným kondicionováním enzymem Protamex. Zabývá se studiem vlivu jednotlivých sledovaných faktorů, kterými v této práci jsou doba a teplota extrakce v rozmezí 20 až 60 minut a 42 až 50°C, na účinnost extrakce. Dále se zaměřuje na analýzy zabývajícími se funkčními vlastnostmi. Výsledky jsou konfrontovány s dalšími literárními studiemi. Diplomová práce prokázala, že vhodnou volbou technologických podmínek lze vyrobit z této vstupní suroviny kvalitní želatinu či hydrolyzát. Pevnost gelu připravených želatin dosahovala až 390Bloom. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/47207
|
|
Datum:
|
2021-02-01 |
|
Dostupnost:
|
Bez omezení |
|
Ústav:
|
Ústav inženýrství polymerů |
|
Studijní obor:
|
Inženýrství polymerů |
|
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
59446
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet