Title: | Biotechnologické zpracování vedlejších bílkovinných produktů na želatiny a hydrolyzáty |
Author: | Mokrejš, Pavel |
ISBN: | 978-80-7454-873-4 |
URI: | http://hdl.handle.net/10563/45896 |
Date: | 2020 |
Publisher: |
|
Page count: |
|
Availability: | Profesorské teze jsou přístupné elektronicky pouze v rámci univerzity. |
Abstrakt:
Rostoucí populace a zvyšování životní úrovně obyvatel jsou spojené s vyšší spotřebou potravinářských a spotřebních výrobků. Nezanedbatelnou část představují produkty vyrobené z přírodních polymerů a bílkovin. Mezi nejvýznamnější živočišnou bílkovinu, která se zpracovává v mnoha průmyslových oborech (potravinářský-, koželužský-, kožedělný průmysl, farmacie, humánní medicína, kosmetika), patří kolagen, ale také keratin, méně častěji pak elastin. Při jejich zpracování vzniká velké množství vedlejších produktů v různém stádiu rozpracovanosti, které mohou mít vysoký aplikační potenciál. Jsou popsány způsoby zpracování kolagenních a keratinových vedlejších bílkovinných produktů masného a potravinářského průmyslu, koželužského a kožedělného průmyslu na želatiny a hydrolyzáty. Mezi inovativní, velmi progresivní prvky zpracovatelských technologií patří použití běžně dostupných proteolytických enzymů. Za vhodných technologických podmínek lze bílkovinné vedlejší produkty zpracovat šetrně k životnímu prostředí (redukce odpadních vod a pevných odpadů, nižší energetická a časová náročnost) a připravit produkty kvalitativně srovnatelné s produkty vyráběnými z primárních jatečných a dalších potravinářských surovin. Nezanedbatelné je rovněž ekonomické zhodnocení odpadních surovin (aspekt státních orgánů, výrobců a zpracovatelů). Dále jsou navrženy možnosti aplikací připravených želatin a hydrolyzátů: i) kolagenní hydrolyzát připravený z kolagenních odpadů koželužského a kožedělného průmyslu jako dusíkaté NPK hnojivo, nebo využití k přípravě biodegradabilních filmů a gelů; ii) keratinový hydrolyzát připravený z kuřecího peří a ovčí vlny jako humektant a okluzivum v kosmetických formulacích; iii) želatina připravená z kuřecích vedlejších jatečných produktů jako složka cukrovinek a jako funkční aditivum v masných výrobcích. Výsledky vědecké činnosti a osobního přínosu pro rozvoj oboru Technologie makromolekulárních látek a příbuzných oborů (Technologie životního prostředí a Technologie potravin) se promítají rovněž do rozvoje koncepce výuky v předmětech zajišťovaných v oboru Technologie makromolekulárních látek vyučovaných na Fakultě technologické UTB ve Zlíně.
Files | Size | Format | View | Description |
---|---|---|---|---|
mokrejš_2020_teze.pdf | 395.2Kb | profesorské teze | ||
mokrejš_2020_teze-obsah.pdf | 48.60Kb |
View/ |
obsah |