Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z fermentovaných masných výrobků

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z fermentovaných masných výrobků

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z fermentovaných masných výrobků
Autor: Bábková, Dagmar
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá izolací mikroorganismů degradujících biogenní aminy z fermentovaných výrobků. Teoretická část zahrnuje popis biogenních aminů, jejich cha-rakterizaci, výskyt a význam v potravinách a popis mikroorganismů degradujících bio-genní aminy. Praktická část se zabývá izolací degradujících mikroorganismů z fermentovaných mastných výrobků a následným vyhodnocením výsledků. Bylo izolo-váno 36 kmenů a byla ověřena jejich degradační schopnost pomocí vysokoúčinné kapali-nové chromatografie s UV detekcí po předcházející derivatizaci dansylchloridem. V celém experimentu byl nejlépe degradovaným aminem putrescin, nejhůře degradova-ným aminem kadaverin. Největší degradační schopnost vykazoval kmen XY7, který byl izolován z Poličanu, u kterého koncentrace všech sledovaných aminů poklesla minimálně o 85%. Nejlépe degradoval histamin, obsah byl snížen o 95%.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45503
Datum: 2019-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 53182


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
bábková_2019_dp.pdf 1.793Mb PDF Zobrazit/otevřít None
bábková_2019_op.pdf 813.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None
bábková_2019_vp.pdf 612.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet