Možnosti snížení obsahu biogenních aminů bakteriemi izolovanými z potravin
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Možnosti snížení obsahu biogenních aminů bakteriemi izolovanými z potravin |
Autor: |
Sokolová, Iveta
|
Vedoucí: |
Buňková, Leona
|
Abstrakt:
|
Cílem diplomové práce bylo seznámení s biogenními aminy, bakteriemi mléčného kvašení a zjištění možností snížení obsahu biogenních aminů v potravinách pomocí bakterií izolovaných z potravin. Bakterie, které byly použity pro tento experiment, byly Lactobacillus casei (Sbírka mlékárenských mikroorganismů Laktoflora CCDM) a Lactobacillus paracasei (izolované z chlebového kvásku v Portugalsku S3). Z těchto kmenů byli vybráni dva degradéři, u kterých byl sledován vliv faktorů (množství živin, teplota, čas). Úbytek biogenních aminů byl sledován pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Byly vybrány bakterie kmenu Lactobacillus casei CCDM 422 a CCDM 802, u kterých byly sledovány úbytky při 30 °C v půdě MRS u fenyletylaminu a histaminu kolem 40 % a při 37°C v poloviční půdě MRS-C úbytek fenyletylaminu o 70 %. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/45499
|
Datum:
|
2019-02-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
53170
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet