Možnosti snížení obsahu biogenních aminů bakteriemi izolovanými z potravin

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Možnosti snížení obsahu biogenních aminů bakteriemi izolovanými z potravin

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Možnosti snížení obsahu biogenních aminů bakteriemi izolovanými z potravin
Autor: Sokolová, Iveta
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Cílem diplomové práce bylo seznámení s biogenními aminy, bakteriemi mléčného kvašení a zjištění možností snížení obsahu biogenních aminů v potravinách pomocí bakterií izolovaných z potravin. Bakterie, které byly použity pro tento experiment, byly Lactobacillus casei (Sbírka mlékárenských mikroorganismů Laktoflora CCDM) a Lactobacillus paracasei (izolované z chlebového kvásku v Portugalsku S3). Z těchto kmenů byli vybráni dva degradéři, u kterých byl sledován vliv faktorů (množství živin, teplota, čas). Úbytek biogenních aminů byl sledován pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Byly vybrány bakterie kmenu Lactobacillus casei CCDM 422 a CCDM 802, u kterých byly sledovány úbytky při 30 °C v půdě MRS u fenyletylaminu a histaminu kolem 40 % a při 37°C v poloviční půdě MRS-C úbytek fenyletylaminu o 70 %.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45499
Datum: 2019-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 53170


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
sokolová_2019_dp.pdf 3.857Mb PDF Zobrazit/otevřít None
sokolová_2019_op.pdf 110.4Kb PDF Zobrazit/otevřít None
sokolová_2019_vp.pdf 502.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet