Slepičí běháky jako netradiční zdroj kolagenu
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Slepičí běháky jako netradiční zdroj kolagenu |
Autor: |
Ngo, Linh Thi Hong
|
Vedoucí: |
Mokrejš, Pavel
|
Abstrakt:
|
Cílem diplomové práce byla extrakce želatin ze slepičích běháků za použití enzymu; přečištěný kolagen byl připraven z rozemleté suroviny opracováním v několika krocích. Ke studiu vlivu vybraných 3 procesních faktorů byla použita faktorová schémata 23 s centrálním experimentem. Studovanými faktory byly: přídavek enzymu, doba enzymového opracování a doba extrakce želatiny. Data byla vyhodnocena statistickým softwarem Minitab 17; byly stanoveny optimální podmínky extrakce vysoce jakostní želatiny a želatiny s vysokým výtěžkem (vyjádřená stupněm konverse výchozí suroviny na želatinu): 0,8 % přídavek enzymu, 72 h doba enzymového opracování a 120 min doba extrakce želatiny; za těchto podmínek je při 28,01 % výtěžku připravena želatina s vysokou pevností želatinového gelu (413 g). Doba enzymového opracm ování má výrazný vliv na výtěžek želatiny; ani jeden ze sledovaných faktorů nemá statistickou významnost na pevnost želatinového gelu. Enzymové opracování suroviny má rovněž vliv na obsah popelovin v připravených želatinách; za optimálních podmínek extrakce je obsah popelovin v želatině nízký; připravené želatiny splňují přísné potravinářské standardy. Doba enzymového opracování má vliv rovněž na viskositu želatinových roztoků. U připravených želatin byla hodnocena rovněž čirost a pH; studované procesní parametry mají minimální vliv na tyto vlastnosti želatin. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/45439
|
Datum:
|
2019-01-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav inženýrství polymerů |
Studijní obor:
|
Polymer Engineering |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
53086
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet