Analýza a zkoušky dekontaminace mikroflóry chlazených kuřat
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Analýza a zkoušky dekontaminace mikroflóry chlazených kuřat |
Autor: |
Šoukalová, Lenka
|
Vedoucí: |
Doležalová, Magda
|
Abstrakt:
|
Předmětem diplomové práce bylo zkoumání účinku různých dekontaminantů na povrchovou mikroflóru chlazené drůbeže. Testován byl vliv 1% a 2% kyseliny mléčné v různém období (červen, září) a také vliv 0,2% sorbanu draselného a směsi sorbanu draselného s kyselinou mléčnou o výsledné koncentraci 0,2 % sorbanu draselného a 2 % kyseliny mléčné. U těchto roztoků byl pozorován vliv po aplikaci potěrem sterilním vatovým tampónem a po ponoru drůbeže přímo do dekontaminačního roztoku. Sledovány byly celkové počty aerobních mezofilních mikroorganizmů, koliformní bakterie, psychrotrofní mikroorganizmy a skupina plísní a kvasinek. Zákrok se ukázal být účinný u 1%, 2% kyseliny mléčné i u směsi kyseliny se sorbanem, zvlášť po aplikaci ponorem. Ihned po ošetření došlo ke snížení četností všech skupin mikroorganizmů. Význam zákroku však spočívá zejména v omezení dalšího růstu mikroorganizmů, takže po čtyřech dnech došlo k pozastavení růstu všech bakterií. K dekontaminačnímu účinku nedošlo pouze u plísní a kvasinek, což znamená výrazné zvýšení údržnosti jatečně upravených těl chlazených kuřat. V další části práce byla provedena mikrobiologická analýza vybraných vzorků drůbeže od různých dodavatelů. Z výsledků je patrné, že pokud nedojde k porušení pravidel zabezpečujících jakost výrobku, kontaminace vzorků stoupá se zkracující se dobou spotřeby. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/4432
|
Datum:
|
2007-05-31 |
Dostupnost:
|
Pouze v rámci univerzity |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
5215
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet