Příprava potravinářských želatin z kuřecího kolagenu
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Příprava potravinářských želatin z kuřecího kolagenu |
Autor: |
Havelková, Adéla
|
Vedoucí: |
Mokrejš, Pavel
|
Abstrakt:
|
Diplomová práce se zabývá zpracováním kuřecích běháků na potravinářské želatiny bio-chemickým procesem. Teoretická část je zaměřena na výrobu želatin z tradičních surovi-nových zdrojů, možnosti využití kolagenních vedlejších produktů na výrobu želatin a apli-kací želatin v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Praktická část se zabývá studiem vlivů vybraných technologických podmínek na účinnost extrakce, pevnosti gelu, obsahem popela v želatinách a jejich charakterizací stanovením viskozity, čirosti, teploty tání gelu, pH a sušinou. Naměřené výsledky jsou vyhodnoceny statistickým programem Minitab 15. V závěru jsou navrženy optimální podmínky zpracování kuřecích běháků na potravinářské želatiny. Tímto postupem lze připravit želatiny o pevností gelu v rozmezí 55 - 407 g; viskozitě 1,9 - 15,9 mPa.s; čirosti 0,5 - 54,1 %; teplotě tání v rozmezí 35,5 - 39 ? C; pH 6,52 - 9,53 a obsahu popela 0,52 - 8,90 %. Připravené želatiny lze použít v potravinářském i farmaceutickém průmyslu. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/43821
|
Datum:
|
2019-02-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
49837
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet