Příprava potravinářských želatin z kuřecího kolagenu

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Příprava potravinářských želatin z kuřecího kolagenu

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Příprava potravinářských želatin z kuřecího kolagenu
Autor: Havelková, Adéla
Vedoucí: Mokrejš, Pavel
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá zpracováním kuřecích běháků na potravinářské želatiny bio-chemickým procesem. Teoretická část je zaměřena na výrobu želatin z tradičních surovi-nových zdrojů, možnosti využití kolagenních vedlejších produktů na výrobu želatin a apli-kací želatin v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Praktická část se zabývá studiem vlivů vybraných technologických podmínek na účinnost extrakce, pevnosti gelu, obsahem popela v želatinách a jejich charakterizací stanovením viskozity, čirosti, teploty tání gelu, pH a sušinou. Naměřené výsledky jsou vyhodnoceny statistickým programem Minitab 15. V závěru jsou navrženy optimální podmínky zpracování kuřecích běháků na potravinářské želatiny. Tímto postupem lze připravit želatiny o pevností gelu v rozmezí 55 - 407 g; viskozitě 1,9 - 15,9 mPa.s; čirosti 0,5 - 54,1 %; teplotě tání v rozmezí 35,5 - 39 ? C; pH 6,52 - 9,53 a obsahu popela 0,52 - 8,90 %. Připravené želatiny lze použít v potravinářském i farmaceutickém průmyslu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/43821
Datum: 2019-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 49837


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
havelková_2019_dp.pdf 2.995Mb PDF Zobrazit/otevřít None
havelková_2019_op.pdf 694.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None
havelková_2019_vp.pdf 693.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet