Název: | Využití fermentačních produktů syrovátky pro antimikrobiální modifikace biorozložitelných polymerů |
Autor: | Holčapková, Pavlína |
ISBN: | 978-80-7454-820-8 |
URI: | http://hdl.handle.net/10563/43780 |
Datum: | 2014-09-01 |
Vydavatel: |
|
Počet stran: |
|
Dostupnost: | Bez omezení |
Abstrakt:
Předložená disertační práce se zaměřuje na využití fermentačních produktů syrovátky pro antimikrobiální modifikace biorozložitelných polymerů. Teoretická část práce přináší přehled současného stavu poznání v oblasti biorozložitelných polymerů a potenciálu využití syrovátky jako fermentačního média pro získávání látek s antibakteriálními vlastnostmi. Dále jsou popsány antimikrobiální modifikace polymerů a především pak polymerní systémy modifikované bakteriocinem nisinem. Experimentální část práce je věnována přípravě nových biorozložitelných polymerních systémů na bázi polylaktidu modifikovaných nisinem ve formě filmů a mikročástic. Mimo obecné charakterizace strukturních, tepelných a mechanických vlastností byl účinnek dané polymerní matrice na profil uvolňování nisinu zkoumán pomocí chromatografických separačních technik. Hodnocení antibakteriálních vlastností bylo prováděno třemi rozdílnými testovacími metodami. V neposlední řadě byla testována také dlouhodobá a vysoko-tepelná stabilita aktivity připravených systémů s inkorporovaným nisinem.
Soubory | Velikost | Formát | Zobrazit | Popis |
---|---|---|---|---|
holčapková_2018_teze.pdf | 3.664Mb |
Zobrazit/ |
||
holčapková_2018_dp.pdf | 2.759Mb |
Zobrazit/ |
None | |
holčapková_2018_op.zip | 1.084Mb | application/zip |
Zobrazit/ |
None |
holčapková_2018_vp.pdf | 141.2Kb |
Zobrazit/ |
None |