Distribuce sloučenin cínu v potravinách

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Distribuce sloučenin cínu v potravinách

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Distribuce sloučenin cínu v potravinách
Autor: Škrabalová, Stanislava
Vedoucí: Fišera, Miroslav
Abstrakt: Předložená diplomová práce se zabývá stanovením cínu ve vzorcích konzervovaných potravin metodou ICP MS a metodou molekulové absorpční spektrometrie. Teoretická část popisuje obecnou charakteristikou cínu, fyzikálně chemické vlastnosti jak anorganických, tak i organických forem cínu a využití tohoto prvku. Dále je popsán výskyt sloučenin cínu v potravinách, jeho možná toxicita a nejčastější metody stanovení. V experimentální části byla provedena analýza 10 konzervovaných výrobků pomocí ICP MS. Zastoupení cínu bylo měřeno zvlášť pro kapalný podíl a zvlášť pro pevný podíl, neboť podle literatury má cín vyšší schopnost absorpce na pevné materiály. Zastoupení cínu bylo měřeno ihned po otevření plechovky a po týdnu skladování za přístupu vzduchu a výsledky byly porovnány. Naměřené hodnoty byly dále porovnány s nejvyšší přípustnou hodnotou pro cín v potravinách, a to je 200 mg.kg-1 pro konzervované potraviny a 100 mg.kg-1 pro nápoje. Vzorek mandarinek tuto hodnotu překročil o 92,49 mg.kg-1. Dále byl pozorován vliv povrchové úpravy plechovky na výsledné zastoupení cínu v potravinách, kdy vzorky pocházející z lakovaných plechovek vykazovaly minimální zastoupení cínu. V další části bylo provedeno měření pomocí molekulové absorpční spektrometrie. Pro srovnání citlivosti obou metod byl použit jeden stejný výrobek mandarinek. Výsledky potvrzují teoretické představy v literatuře o tom, že metoda molekulové absorpční spektrometrie je méně citlivá než metoda ICP-MS a poskytuje vyšší výsledky, protože je méně specifická a je náchylná k interferencím ostatních prvků a jiných přítomných látek v roztoku.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42762
Datum: 2018-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: C 46395


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
škrabalová_2018_dp.pdf 3.191Mb PDF Zobrazit/otevřít None
škrabalová_2018_op.pdf 532.4Kb PDF Zobrazit/otevřít None
škrabalová_2018_vp.pdf 154.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet